pixel

Соларно захранвана адаптивна къща стои над наводненията в Тайланд

Тазгодишният отбор в „Соларен декатлон Eвропа“ от Техническия университет Кинг Мокгут в Тонбъри (KMUTT) е проектирал дом, който слива традиционната тайландска архитектура с новаторски устойчиви системи от 21-и век. Адаптивната къща на KMUTT използва модела на традиционната тайландска къща с тераса, известна като “Baan Chaan”, и я модернизира, така че да съчетае традицията с модулна конструкция, пасивно охлаждане, устройства за засенчване и разбира се слънчева енергия.

Проектиран да бъде идеално пригодена към заобикалящата я среда, Адаптивната къща отговаря на тропическия климат в Тайланд с редица пасивни техники. Естествената вентилация преминава през дома и нагоре през сводестите тавани на пространството, докато засенчващи устройства поддържат жилищните пространства комфортно хладни. Дворовете, които са проектирани на приземния етаж, също спомагат за „внасяне“ на природата в ежедневните дейности на дома. В Тайланд семейства традиционно готвят храната си на открито и затова Адаптивната къща отваря стените на кухнята към двора.

Адаптивната къща е устойчиво и модулно решение, което включва конструкция от стоманени интермодални контейнери, които са лесно преносими. Тези интермодални компоненти могат лесно да бъдат транспортирани с влак, кораб или камион.

Дизайнът решава и проблемите на „плътността на населението“ благодарение на конструкцията, която може гъвкаво да се разширява чрез още модулни компоненти, за да се адаптира за всякакъв размер на семейството.

Домът е проектиран така, че може лесно да бъде репликиран много пъти, за да се създадат гъвкави общности и в същото време да се използват местни материали.

greentech.bg

Може да харесате още...