pixel

Специалистът в подовите настилки Tarkett се ангажира с хигиената в болничните заведения

Tarkett обяви, че се присъединява към мрежата Clean Hospitals. Става дума за подобряване на болничната хигиена и разработването на ефективни, устойчиви и научно обосновани насоки за почистване и поддържане на хигиената.

Clean Hospitals е сдружение с нестопанска цел, ръководено от професор Дидие Пит. Експертът от Медицинския факултет на Университетските болници в Женева и Световната здравна организация (СЗО) иска да обедини в начинанието учени, бранша, болници, правителствени институции и ключови заинтересовани страни от различни държави. Тъй като милиони пациенти в световен мащаб страдат от вътреболнични инфекции всяка година, партньорите от Clean Hospitals се ангажират с безопасността на пациентите и осъзнаването на важността на хигиената в болничната среда.

Tarkett от своя страна има повече от 70 години опит в здравната индустрия: според компанията всяка втора болница в Европа вече има подови настилки, доставени от производителя. Tarkett иска да сподели дългогодишния си опит в подовите настилки с работни групи на Clean Hospitals и да помогне за развитието на изследванията относно методите за почистване и предпазване от инфекции на подовите покрития.

Между другото, още през 2013 г. Tarkett взима решение да се въздържа от използване на антимикробни съставки за подовите си настилки и вместо това да поддържа високи стандарти в процесите на почистване и контрола на инфекции с подходящо използване на дезинфектанти. Този ход се основава на риска, че употребата на антимикробни средства може да създаде антибиотична резистентност.

Чрез сътрудничеството в рамките на проекта Tarkett цели да разработи и използва най-добрите методи за почистване и дезинфекция с минимално въздействие върху човешкото здраве, околната среда и биоразнообразието чрез ограничаване на прекомерната употреба на биоциди и дезинфектанти.

Може да харесате още...