pixel

21-метрова камбанария със сглобяеми модули от бял бетон

Обновената през 2019 г. 21-метрова камбанария на църквата Kreuzkirche във Фрайбург е изработена от бял бетон от Dyckerhoff. Тя се състои от 5 елемента – всеки висок 4 м и с тегло от 16 т. Всеки от тях съдържа около 1,4 тона стомана и има 120 конусни вдлъбнатини с различни размери, които приличат на малки прозорци. Дебелина на стената е 20 см.

Отделните елементи са завинтени посредством 16 резбовани пръта. Основата с дебелина 30 см също е монтирана като сглобяема част и е укрепена в земята с 4 метрови колове.

Всеки от 5-те елемента на място е бетониран в четири стъпки: При завършване на едната страна, формата се завърта на 90°. Отделните страни са свързани чрез фитинги. Голямото предизвикателство на този проект е изпълнението на кофража („обвивката“) със 120 различни по размер „прозореца“.

За да се постигне желаният блестящ бял цвят, са проведени различни тестове с кофража и формулата за бял бетон. В крайна сметка е решено да се използва бял цимент с качество CEM I 42,5 R (Dyckerhoff Weiss FACE) на циментовия завод във Висбаден-Амьонебург. Използвани са и висококачествени добавки (пластификатори и обезвъздушители).

Може да харесате още...

Izolacii.eu