pixel

Стабилен ръст на пазара на имоти

В своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2016 г., брокерската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates очертава няколко стабилни и интересни акценти и тенденции:

– 10% ръст при сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел;
–  Превес на интереса към жилища ново строителство;
– Завръщане на покупките „на зелено“ на имотния пазар;
– Ускоряване на срока за финализиране на сделките;
–  Реализиране на сделки на цени, близки до офертните;
– Очакван ръст на имотните сделки за второто тримесечие на 2016 г.

Анализът на Unique Estates е базиран на статистически данни и нарасналия два пъти брой на запитванията към агенцията от купувачи през първите три месеца на годината спрямо цялата 2015 г. Стабилният и траен ръст от 10% при сделките с луксозни имоти, отчетен от компанията, е индикатор за възходящата тенденция на пазара на имоти. Сред причините за това е спадът на лихвите – както при ипотечните кредити, което улеснява финансирането на имотните сделки, така и при депозитите, в резултат на което хората търсят инвестиция с по-добра възвръщаемост на парите си. Най-често сделките са с цел инвестиция, а доходността от 4 – 4,5% мотивира все повече клиенти да купуват жилища с цел отдаване под наем.

От началото на 2016 г. от Unique Estates наблюдават постоянно засилващ се интерес и все повече заявки за огледи за ексклузивните жилища от портфолиото на компанията. Сред тях са най-новият проект на пазара – „Сан Стефано Плаза“ в сърцето на София, разположените в полите на Витоша затворени комплекси „ММ World“, „Свети Георги“ и „Витоша Резиденс“.

„2016 г. ще е годината на сделките с нови проекти. Търсенето на качествени имоти ново строителство е все по-голямо от търсенето на имоти, намиращи се в сгради, въведени отдавна в експлоатация. Клиентите стават по-взискателни – към качеството, към архитектурата, към енергийната ефективност на сградите“ – коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. За това свидетелства големият интерес на потенциални купувачи към новостроящи се сгради като жилищния комплекс „Алба“ в квартал „Изгрев“.

Промяна има и по отношение на срока за финализиране на сделките. „Ако при луксозните имоти преди време финализирането отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават едва 3 месеца, докато преди отнемаше по 6 – 8 месеца“ – допълва г-жа Илиева.

Друг положителен факт на пазара е, че във високия сегмент на имотната търговия вече трайно се покриват исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, като договарянията са в рамките на 5%. Това говори за реализъм и дисциплина на участниците на пазара на недвижими имоти.

През първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите отново е най-голям към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът на Unique Estates. В района на Докторската градина цените на жилищни имоти в луксозния сегмент варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в „Лозенец“ – от 1200 до 1800 евро/кв.м, в „Изток“ – от 1200 до 2000 евро/кв.м. Търсенето на жилища с цел покупка остава съсредоточено в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“ при ценови нива от 380 хил. евро за затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1,5 дка двор. По-често се търсят обзаведени апартаменти, мезонети и къщи, но и тук тенденцията започва да се променя.

 

Може да харесате още...