Старата царска жп гара на Казичене е пред срутване, алармираха граждани

Обявената на недвижима ценност от место значение стара царска жп гара на Казичене, която е изоставена и се руши от години, може да не преживее идващата зима, алармираха от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт в сигнал до прокуратурата, премиера, президента, омбудсмана, парламентарните комисии по култура и транспрот, Министерството на културата и Националнага компания “Железопътна инфраструктура”, която стопанисва жп гарите у нас.

Сигналът е за безстопанственост и унищожаване на старата жп гара (“халтата”) в Казичане. Сградата е обявена за недвижима ценност с местно значение с писмо от м. февруари 2009 г., но и до момента никой не се е погрижил за нея, посочва организацията.

Информацията за зданието е крайно оскъдна, като се знае, че е построено в началото на ХХ в. (между 1906 и 1911 г. ) От там е тръгвало теснолинейно влакче, отиващо до резиденцията Врана, по което често са пътували царете Фердинанд, Борис и Симеон. Постройката е със съсипан покрив, изтърбушени прозорци, врати и окабеляване, заявяват от инициативата.

Тя посочва, че често сградата погрешно се нарича царска спирка поради незнание, че истинската царска спирка се е намирала в района на днешния мост “Чавдар”.

mediapool.bg