pixel

Строителните специалисти у нас са жадни за „зелени“ знания

Липса на знания и информация за „зелените“ сгради измъчва строителния сектор у нас. Налице е недостиг на възможности за професионално обучение. Нишата като че ли се запълва от инициативите на частни фирми, които все по-интензивно организират семинари за строителните специалисти.

Сред широката общественост представата за устойчивост в сградите се свързва предимно с мерките, добили популярност като „саниране“. Налице са много съмнения и недоверие към екологичните сгради, разкри арх. Станислава Крумова от BGBC по време на форум, организиран вчера от Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) и ЕнЕфект. Проучване на BGBC е идентифицирало редица проблеми в тази област. Сред тях правят впечатление неудобства, свързани със скрити разходи, наблюдения за неизпълнение на мерките за енергийна ефективност според заложеното в проектите, липса на контрол и проверка на изпълнението и т.н.

Липсата на осведоменост сред специалистите е също голяма. Центровете за професионално обучение в областта на устойчивото строителство са малко. Българският съвет за устойчиво развитие има амбиции да се сертифицира като подобно образователно звено, за да отговори на потребността на пазара. Междувременно частният сектор интензивно образова строителния бранш.

„Първото обучение, което направихме относно пасивните сгради, беше платено, при това с доста висока такса, и свободните места за него свършиха само за ден“, сподели Мария Кухтева от Isover, относно фирмена инициатива за обучение на кадри от строителния сектор по темата за зелените сгради. По-късно същото се случва и с второ подобно обучение, организирано от фирмата. За да отговори на глада за информация, компанията създава и студентска програма за обучение в сферата на еко-строителството във вид на конкурс.

Друга образователна инициатива на частна фирма стават традиционните семинари на ETEM, които при последното си издание вече трудно смогват да поберат публиката си: през ноември 2015 за семинара се регистрират 450 специалисти. Това дори довежда до известни трудности с намирането на подходящо голяма зала, сподели Венета Новакова от ETEM България. При платен вход и двудневна програма с целодневно обучение залата остава пълна до последния момент.

Интересно наблюдение от тези обучения произтича от смесването на различни видове специалисти в „мултидисциплинарни“ работни екипи с конкретни задачи, посочи Новакова. За да се създаде добре работещо решение за устойчива сграда, е нужно да се обединят знанията и усилията на архитекти, инженери, физици и ред други специалисти. По време на експериментално формираните „работни групи“ на семинарите обаче става видно колко важно е това взаимодействие, сподели специалистката.

Новакова води и лекции за студенти от Висшето строително училище и често е гост-лектор в УАСГ. Споделя, че наблюдава същинска пропаст между знанията, придобити в учението, и практическите такива.

greentech.bg

 

Може да харесате още...