pixel

Сухи стени в продължение на десетилетия

Wallnerschmied

Wallnerschmied е стопанство като от книжка с картинки: величествената ферма в горнобаварския град Райтхофен, построена около 1800 г., е реновирана през 80-те години на миналия век в съответствие със статута си на историческа сграда и през 1990 г. получава наградата за фасада на окръг Ердинг. Със своите решетъчни прозорци, дървени капаци и лоза, която се вие покрай къщата, сградата привлича погледите и е доказателство за успешното поставяне на хоризонтална бариера.

Защото малко по малко се появяваха все повече и повече поражения от влагата. В зоната на цокъла мазилката на някои места се лющи, появяват се солни отлагания: “Това са все предупредителни знаци, че в зидарията прониква влага от земята”, казва Anton Schuster, управляващ директор на Veinal, специализирана в областта на опазването на сградите. “Ако не се предприеме нищо, има риск от поява на мухъл и влага в цялата къща, а конструкцията на сградата може да бъде повредена.”

Wallnerschmied

Единственото решение е да се извърши професионално отстраняване на влагата на по-късен етап. Същността на това саниране е т.нар. хоризонтална бариера. Тя се вгражда в зидарията като последващ водоотблъскващ слой и образува непробиваема бариера срещу нарастващата, абсорбираща влага. В случая със историческата сградата във фермата беше особено важно да се намери минимално инвазивно решение, за да не се повреди над 200-годишната зидария чрез сериозни интервенции.

Снимки: Veinal

Може да харесате още...

Izolacii.eu