pixel

Пазарът на изолации е на исторически връх благодарение на повишаващите се цени

Dämmstoffmarkt

През 2022 г. пазарът на изолационни материали в Германия за първи път достига три милиарда евро. Според Института за пазарни проучвания Branchenradar обаче, само повишаващите се продажни цени осигуряват растеж и увеличаване на приходите на производителите с около 13%. От друга страна, търсенето изостава с един процент спрямо предходната година.

Масовото поскъпване на суровините и експлозивно растящите цени на енергията принудиха производителите на изолации да увеличат драстично продажните си цени през настоящата година (2022 г.). Въпреки че в резултат на покачването на цените много клиенти се насочват към по-евтини продукти, реалното увеличение на цените все още е значително. Така на годишна база средните цени са нараснали: при експандирания пенополистирол (EPS) с малко под 20%, при стъклената вата с 14% и при органичните изолационни материали с 8 %.

Не може да се каже категорично дали повишаването на цените на естествените изолации също забавя търсенето. Въпреки това се забелязва, че в продуктовите групи със сравнително по-малко увеличение на цените се развиват по-добре от гледна точка на търсенето, отколкото продуктите с особено голямо поскъпване.

Branchenradar.com 2019 2020 2021 2022
Оборот в млн.евро 2.399 2.463 2.658 2.997
Изменение спрямо предходната година в % 2,2 4,4 13,2

Източник: Branchenradar на изолационните материали в Германия 2023

Може да харесате още...

Izolacii.eu