pixel

Светещ асфалт откриха британски учени

Британски учени от графство Съри направиха светещ път с луминисцентно покритие. В химичния състав на настилката влизат полиуретан и полиаспарагин. Технологията носи името “Старпат” и би могла да се използва за всяка твърда повърхност, както и за асфалтобетон и дори дърво, съобщава ‘Дейли Мейл’.

“Старпат” има способността да различава нивото осветеност в различната част на денонощието – свети с повишен интензитет на по-тъмно и обратно.

Покритието се състои от три слоя, които през светлата част на деня натрупват ултравиолетови лъчи и в тъмното отразяват тази енергия. Разработката функционира на принципа на декоративните звезди за помещенията. Разликата е, че това покритие натрупва енергия независимо от степента на външната осветеност.

Изобретателите на Старпат планират да направят осветяването разноцветно. Те уточняват, че това ще помогне де се отделят участъците от пътя – един цвят за градския транспорт, друг за велоалеите и пр. Това би променило цялата транспортна инфраструктура в света, а и не би отнело много време. Учените твърдят, че за 30 минути може да се положат 150 квадратни метра от това пътно покритие.

24chasa.bg

Може да харесате още...