pixel

Свойства на маслата за дърво

impregnator

Обработеното с масло масивно дърво има естествен вид и е много модерно. За разлика от боите и глазурите, маслата не образуват запечатващ филм върху повърхността. Те проникват дълбоко в дървото, насищат горния слой и запазват неговия естествен вид и въздействие. В зависимост от избора на продукт обаче те променят външния му вид. Повечето масла помагат на дървото да покаже естествените си цветове, а за постигне на специфичен нюанс се използват пигментирани масла.

Диференциращи критерии

Вероятно най-важните диференциращи критерии за маслата на пазара са предназначение и устойчивост. Може да се направи разлика между четири области: мебели, влажни помещения, подове и външни приложения.

Друг важен критерий е видът на използваната дървесина. Има например масло за тик, каменен бор или бангкирай. Тези продукти се различават предимно по пигментацията си. В допълнение към цвета, степента на акцентиране е втората характеристика, която класифицира маслата според външния вид, който постигат.

Друг оптичен критерий е степента на гланц. При чистото масло тя обикновено е доста ниска. Като цяло обаче степента на блясък може да се контролира повече чрез подготовката на дървото, отколкото чрез избора на масло. Колкото по-грубо шлифовано е дървото, толкова по-матова е повърхността. Третираните с масло и най-вече с восък повърхности могат да станат по-гланцирани, ако след като изсъхнат, се полират.

Маслото за дърво се оказа универсално и преди всичко доста лесно за употреба. Липсата на филм обаче има недостатъци, а именно по-ниска устойчивост на механични и химични натоварвания. Петна от вода или механично износване се появяват по-бързо върху подове, работни плотове или маси. За да се постигне добра защита срещу влага, маслото трябва да може да проникне много дълбоко в дървото. Омасленото дърво остава дишащо или отворено за дифузия. Маслото го прави трайно и устойчиво на износване. Повечето масла за дърво са подходящи и за детски играчки и повърхности на мебели, които влизат в контакт с храна.

Масло плюс восък = твърдо восъчно масло

Защитният филм, който липсва при чистото масло, все още може да бъде постигнат чрез добавяне на восък. Тези продукти се наричат ​​твърди восъчни масла. Масленият компонент прониква дълбоко, както е описано по-горе, докато восъкът образува тънък, леко блестящ филм, който обаче не може да се доближи до твърдостта и трайността на филма от боя. Много видове восък могат да се обработват само в нагрято състояние от 80° C или студени, но в комбинацията масло-восък.

Маслата за дърво и техните компоненти

Маслото се състои от до четири компонента: свързващи вещества, предимно разтворители, добавки и пигменти в случай на цветни продукти. Действителната разлика между маслата се основава на свързващия агент, т.е. материалът, който остава като филм върху или по-точно в порите на дървото след изсъхване. Изборът на свързващо вещество също влияе на цвета. Лененото масло например придава на дървото леко жълтеникав оттенък. Спектърът на маслата може грубо да бъде разделен на естествени и модифицирани суровини. Растителните масла (мастни киселини) като ленено масло, соево масло, слънчогледово масло или талово масло служат като класически свързващи агенти. Те се използват или като чисто и естествено масло, или като модифицирано масло (алкидна смола).

Разтворители

Повечето масла съдържат и разтворители. Те позволяват маслото да бъде обработвано, защото без разтворител то би било прекалено твърдо. Към естествените масла често се добавя лак от ленено масло, който  служи практически като разтворител. При модифицираните масла често се използват изопарафини или бензин с лека миризма. Разтворителите, произведени от алифатни / ароматни въглеводороди, се считат за вредни за здравето. В някои продукти водата се използва и като разтворител. При някои масла съдържанието на разтворител може да бъде от 40 до 60%. За сравнение, делът на разтворителите в боите може да бъде от 60 до 80%.

Може да харесате още...

Izolacii.eu