pixel

Технологията за фотоволтаични пътища и магистрали е готова

Преди осем години Скот и Джули Брушоу представиха за първи път визията си за подмяна на асфалта по пътищата и паркингите със соларни панели за събиране на енергия – панели достатъчно силни и здрави, за да издържат на тежкотоварния трафика на множество превозни средства. След много експерименти и борба за финансиране двойката и тяхната компания Solar Roadways представиха първия си прототипен паркинг от шестоъгълни соларни панели! Панелите не само събират слънчевата енергия – те също така са оборудвани с платки, програмируеми светодиоди и нагревателен елементи, който топят леда и снега. Всички панели са покрити със „супер-яко“ текстурирано стъкло. Паркингът е еквивалентен на 3600 W слънчев масив.

Паркингът не само може да събира слънчева енергия – той също така включва комунални услуги и има подземни комуникационни трасета за по-ефективно използване. Електрически кабели и такива да данни вървят по канал по протежение на паркинг-площта, осигурявайки лесен достъп до електричество и информационни услуги. Това елиминира нуждата от въздушни електропроводи и премахва мъртвите зони на клетъчните телефонни мрежи. Каналът за кабелите е в състояние да побере всички видове кабели, включително за телевизия, оптични влакна за високоскоростен интернет и телефон. Друга функция на този невероятен паркинг е да съхранява, дезинфекцира и разпространява дъждовна вода.

Въпреки, че е паркингът на Брушоу е вече действащ, той все още се нуждае от известно усъвършенстване , за да достигне етапа на производство с търговска цел. За тази цел двойката е започнала кампания в Indigogo, която стартира на Деня на Земята – 22-ри април. В момента около 69 на сто от слоя под стъклото на всяка шестоъгълна плоча се състои от слънчеви клетки, но планът е да се достигнат 100 процента. Набраните средства от кампанията ще бъдат използвани за наемане на инженери и други специалисти, оптимизиране на производствения процес и достигане до фазата на производство.

greentech.bg

1

Може да харесате още...