Теразид ще доставя гипсови мазилки в силози директно на обекта

Велин Александров

Инж. Велин Александров, търговски директор в Теразид ЕООД.

Инж. Александров, как бихте обобщили измината година за Теразид ЕООД?
За нас 2013 година не се различаваше сериозно от очакванията ни. Въпреки трудностите, свързани с трайно променената ситуация в бранша, за Теразид ЕООД годината приключи добре.

Подобно на минали години, най-голям дял в продажбите имаха фасадните топлоизолационни системи и декоративните фасадни мазилки. Участваме в няколко търга за обществени поръчки, в които заслужено бяхме избрани за доставчик на материали за саниране на фасади на много обществени сгради.

Тракийският университет в Стара Загора, например, беше обновен с наши материали. Само по един от ЛОТ-овете за енергийна ефективност в Северозападна България с топлоизолационната система „Теразид” бяха санирани 17 училища, детски градини, болници и други обществени сгради.

Всичко това ни дава самочувствието, че сме конкурентоспособни, че нашите продукти са харесвани и търсени заради високото качество и добрата цена.

В същото време не сме спрели и развойната дейност, разработваме и тестваме нови продукти, които да разширят продуктовата гама на „Теразид”.

Какво ново да очакват клиентите на „Теразид” с началото на активния строителен сезон?
През изминалите месеци работихме усилено върху няколко продукта и продуктови групи и скоро те ще бъдат налични в дистрибуторската мрежа на „Теразид”. Приключиха изпитванията в аналитичната ни лаборатория и на няколко професионални саморазливни подови замазки, които са с подобрени показатели в зависимост от приложението им. Освен познатия „Нивелор Standart” скоро ще пуснем на пазара „Нивелор Flexible”, който е предназначен за полагане върху дървени настилки, например OSB, и очакваме да стане много популярен сред занимаващите се със сухо строителство и сгради с дървена конструкция. Предвиждаме и други две саморазливни замазки, но нека засега останат в тайна.

Ще си позволя да издам и една новина в аванс – до края на годината ще пуснем на пазара гипсови мазилки силозно. В момента предлагаме гипсова мазилка в 25-килограмова опаковка, която се прие много добре от пазара. Силният интерес ни провокира да помислим за възможността да доставяме гипсови мазилки в силози директно на обекта.

Инж. Александров, разбрахме, че подготвяте и нововъведение в опаковките на някои традиционни продукти?
Точно така, от тази година планираме поетапно да заменим хартиените пликове на някои продукти с картонени кутии. Кутиите са много по-удобни за нашите дистрибутори и за клиентите. С тях няма опасност от разсипване на съдържанието, а удобните дръжки ги правят много лесни за носене. Не на последно място кутиите са направени от изцяло биоразградимо велпапе, а както знаете, ние сме много силно ангажирани с идеята за щадящо околната среда производство.

Първите продукти, които нашите клиенти ще могат да намерят в новите картонени опаковки, са Сива и Бяла циментова шпакловка от 5 кг и серията хоби продукти – Сив цимент, Гипс и Винервайс. Съвсем скоро кутии ще заменят и малките хартиени опаковки на добре познатото лепило за плочки ”Теразид Стандарт”.

Ще участвате ли тази година на пролетното издание на строителното изложение „Стройко 2000”?
И тази година Теразид ЕООД ще има представителен щанд на пролетното изложение „Стройко”. Всеки, който се интересува от нашите продукти, ще може да разговаря със специалисти от фирмата в дните на изложението 26 март – 1 април на втория етаж на НДК.

Стройко 2000

Предвиждаме да представим както новите ни продукти, така и популярните комплексни решения за фасадна топлоизолация и хидроизолация на бани и мокри помещения.

Отново ще има демонстрации на работа с декоративните италиански мазилки Adicolor. От миналата година декоративните интериорни покрития Adicolor вече се предлагат във всички строителни хипермаркети “Mr. Bricolage”, а скоро ще отвори врати и представителният магазин на Adicolor в столичния квартал „Младост 3”.

През миналата година Теразид ЕООД получи сертификат за Европейско техническо одобрение за топлоизолационните си системи. Това дава ли Ви конкурентно предимство?
Tоплоизолационните системи с марка „Теразид” преминаха изпитване и одобрение съгласно изискванията на ETAG 004, което ги прави конкурентоспособни на всички подобни европейски системи и продукти. Сертификатът ни дава възможност да стъпим на нови европейски пазари.

ETA

Наред с това той става все по-важен и за България. Вече все по-често в търгове за обществени поръчки за доставка на строителни материали се изисква наличието на сертификат от ЕТА.

Това не е случайно – сертификатът се издава не само на база изпитвания на продуктите, но и след инспекция на производствените фабрики. Всичко това гарантира високото качество на отделните продукти и цялостната система.

Засега Теразид ЕООД е единственият български производител, който е сертифицирал топлоизолационните си системи в съответствие с критериите на ETA.

Предвиждате ли тази година отново да има тенис турнир „Строителен бизнес”?
Да, тази есен отново ще се проведе традиционният турнир за работещи в сферата на строителството и архитектурата “Строителен бизнес”. Радваме се, че към турнира има интерес и всяка година се записват нови участници. Ще очакваме и тази година всички любители на тениса от строителния бранш на кортовете на СК „Дема”.