Термофлекс® Super Star – ключът към здравината и надеждността на топлоизолационната система

Статистиките сочат, че средната експлоатационна продължителност на една топлоизолирана фасада е около 35 години. Но за да се гарантира функционалната ѝ устойчивост за толкова дълъг срок, основното изискване е да тя да бъде проектирана и изградена съгласно всички установени норми и принципи на топлинното изолиране на сгради. Трябва да бъдат взети под внимание не само познатите практики от строителните дейности, но и физичните закони за движението на енергията.

В практиката обаче много често ставаме свидетели на ситуации, при които липсата на адекватно планиране нарушава функционалността и застрашава цялостната стабилност на системата. Това, от своя страна, подлага на риск цялостната инвестиция в топлоизолационна система и значително влошава комфортния климат в помещенията.

Рисковете, на които е изложена една топлоизолационна система

Целогодишно, нашите домове са подложени на тежки атмосферни влияния и агресори от външната среда. Резки изменения в температурите, странични дъждове, градушки и снегове, директно слънцегреене и UV-лъчи, механични наслоявания и химични агресори – тези и ред други силно агресивни фактори подлагат фасадите на сериозно изпитание.

Именно поради тази причина, справянето с подобен тип проблеми се поверява на топлоизолационната система. Обикновено тя изпълнява две основни функции – поддъжрането на комфортния климат вътре в помещенията и предпазването на стените от външните агресори, като втората е основополагаща за нормалното функциониране на системата. В случай, че една топлоизолационна система се компрометира, това води до  значително нарушаване на нейната енергийна ефективност. Това, от своя страна, вещае трудно поддържане на приятния климат в помещенията и далеч по-високи сметки за отопление. По-бързото изстиване и затопляне на дома и невъзможността за задържане на генерираната енергия в помещенията прави тяхното обитаване далеч по-дискомфортно.

„Добрата външна топлоизолационна система може да редуцира енергийните загуби с между 80% и 90%“.
„The Significance of Thermal Insulation”, May, 2015
KEA Climate Protection and Energy Efficiency of Baden-Württemberg

С течение на времето фасадите стареят и стават по-податливи на напуквания, обезцветяване и други неприятни последици. Експлоатационните им характеристики се влошават допълнително от променливите атмосферни влияния и агресорите във външната среда. Комбинацията между наличието на микропукнатини във фасадата и честите дъждове водят до проникване на влага в основата и компрометиране на експлоатационните характеристики на вложените материали. При фасади в региони с по-резки и осезаеми температурни амплитуди, проникналата влага често може да замръзне. Това предизвиква линейни разширения, които сами по себе си допълнително увреждат общото състояние и структурната стабилност на фасадата като могат да доведат и до цялостно или частично разлепване на топлоизолационните плочи.

puknatina

Как да им противодействаме ефективно?

Като най-важен фактор, осигуряващ функционалната сигурност и експлоатационната надеждност на топлоизолационната система, определено може да се посочат видът и начинът на изпълнение на нейната армировка. Посредством подбора на правилните материали и тяхната адекватна обработка и полагане се гарантира, че този функционален слой ще успее да поеме всички възникнали във времето натоварвания, предпазвайки системата от щети и напуквания.

Изборът на изпитан и утвърден материал за шпакловане и армировка на топлоизолационните плочи е гаранция за предотвратяване на сериозните рискове, грозящи дълготрайната експлоатационна надеждност и стабилността на една система. Основната характеристика, която една качествена шпакловъчна смес трябва да притежава, е свързана с устойчивостта на екстремни натоварвания и агресивни външни влияния. В професионалните формули на продуктите тази задача обикновено се осъществява от вложените в структурата полимери и фибри. Благодарение на тях шпакловъчният слой придобива така нужната еластичност, за да може да абсорбира възникващите линейни свивания и разширения вследствие на променливите температури. Така здравината, устойчивостта и дълготрайната експлоатационна надеждност на топлоизолационната система се гарантират безпроблемно.

Термофлекс® Super Star – ключът към надеждността на топлоизолационната система

През годините технолозите на Марисан провеждат редица тестове и лабораторни анализи с цел да постигнат перфектната формула за шпакловъчна смес. Така се ражда и Термофлекс® Super Star – специално разработено решение от най-високо качество, предназначено за изпълнение на устойчив армиран шпакловъчен слой върху топлоизолационни плочи от EPS или XPS без кожа.

Основна съставка във формулата на Термофлекс® Super Star са вложените MS-полимери. Благодарение на тях шпакловъчният слой става значително по-здрав и устойчив на особено сериозни натоварвания. Към MS-полимерите се добавят и синтетични фибри с цел придаване на по-голяма еластичност на слоя. Така шпакловката става силно еластична и неподатлива на линейните свивания и разширения – гаранция за съхраняването на структурната стабилност на топлоизолационната система. Благодарение на вложените подобрители, Термофлекс® Super Star се характеризира и с оптимизирано сцепление към полистирен и всички видове минерални основи.

Фасадите, подложени на сериозни температурни изменения, изискват работа с продукти, издръжливи на променливи температурни амплитуди и агресивен климат. Високата еластичност на Термофлекс® Super Star го прави перфектно решение за шпакловане на фасади в променливи климатични зони, тъй като гарантира устояването на съпътстващите значителни линейни разширения и свивания.

Като възлов елемент от интегрираните топлоизолационни системи Термофлекс® Classic и Терапор® Ultra, Термофлекс® Super Star се явява особено подходящ както за новопостроени, така и за стари сгради, намиращи се в процес на саниране или реновиране. Вложените в структурата на продукта MS-полимери и синтетични фибри допринасят за повишаването на якостните му характеристики и спомагат и за подобрената устойчивост на цялата топлоизолационна система срещу наранявания, напуквания и удари.

Освен със завидната си здравина, шпакловъчният слой, постигнат с Термофлекс® Super Star, се характеризира и с особена паропропускливост, гарантираща „дишането“ на фасадата и извеждането на парите извън конструкцията.

Термофлекс® Super Star е класифициран с най-висок клас А1 относно реакцията на огън. Това гарантира резистентността на шпакловъчния слой срещу възникване и разрастване на пожари, както и ефективността му като пасивно средство за пожаробезопасност.

Независимо от тежките атмосферни условия, агресивната външна среда и степените на натоварване, на които е подложена топлоизолационната система, Термофлекс® Super Star се явява сигурен начин за подсигуряване на нейната структурна стабилност и удължаване на продължителността на нейния живот.

Термофлекс® Super Star допълва изпитаните свойства на топлоизолационните системи на Марисан и е в основата на множеството им отличия и национални и международни сертификати за качество. Топлоизолационните системи на Марисан са акредитирани съгласно изискванията на международната спецификация ETAG 004. Издадените експертни оценки се базират на документална оценка, физично изпитване и лабораторен анализ в акредитирани европейски лаборатории, касаещи техните физични свойства, сигурното им поведение в условия на пожар, здравословната експлоатация, безвредност и екосъобразност, и гарантираните топлоизолационни и звукоизолационни качества. Благодарение на това, топлоизолационните системи на Марисан могат да носят маркировка „СЕ”, служеща като индикатор за тяхното качество и възможност за предлагането им на европейския пазар при участие в проекти или обществени поръчки.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния ни интернет сайт или корпоративния блог.

Вижте също...