pixel

Τerrazzo – Декоративна подова настилка с модерен мозаечен вид

isomat

Традиционните мозайки правят силно завръщане, нареждайки се сред най-добрите тенденции в дизайна и архитектурата. Те държат върховете на класациите за актуален характер с красивата си винтидж естетика. Нещо повече – използвайки съвременните материали на Isomat – проектът не просто грабва вниманието, но и притежава множество практически предимства.

Със съвременните мозайки се постигат необикновено издръжливи, монолитни настилки, които са съвременен прочит на добре познатата класика. Те са много подходящи както при ново строителство, така при реконструкции. Могат да бъдат прилагани както на открито, така и на закрито, и са чудесен избор както в жилищни помещения, така и търговски обекти като хотели,  ресторанти, офиси. Перфектен избор са за алеи и градински пътеки, тъй като притежават висока издръжливост на износване, непорьозно покритие и UV устойчивост.

Системата за декоративна настилка Terrazzo на Isomat включва:
Durocret-Terrazzo – високоякостно бяло свързващо вещество на циментова основа, което може да се оцветява в различни цветове с Isomat Deco-Color – висококачествени неорганични сухи пигменти;
Isomat Natural Colored Stones  – естествени цветни камъни, чрез които могат да бъдат постигнати разнообразни комбинации.

Само част от тях са тези:

isomat

Съчетаването на различни сухи пигменти и разноцветни естествени камъни дава безкрайни възможности за цвят и дизайн, които да отговарят на всеки декор или вкус, като същевременно добавят визуален ефект и характер на проекта.

За уплътняване и защита на системата се използват прозрачните, UV-стабилни полиуретанови лакове на Isomat, с гланцово или сатен-матово покритие.

isomat

Предимства и ползи на системата Terrazzo на Isomat:
– Модерен мозаечен изглед – водеща архитектурна тенденция;
– Безкрайни цветови комбинации;
– Много гладка повърхност, която визуално разширява пространството и същевременно осигурява по-добра хигиена;
– Уникален естетичен вид, показващ характер;
– Наливна настилка, която може да се адаптира към всеки архитектурен дизайн;
– UV и износоустойчивост, които гарантират дълготрайност;
– Повърхност без пори, което я прави идеална за приложения на открито.

Лесният процес на полагане е още едно от предимствата на системата:

Подготовка на основата

Основата трябва да бъде чиста, без прах, мазнини или други частици. Всички пукнатини и други несъвършенства на повърхността трябва да се запълнят внимателно с подходящ материал на Isomat. Порьозни повърхности (напр. бетон, микроцимент и др.) трябва първо да се грундират с акрилния грунд Flex-Primer, докато неабсорбиращите основи (напр. стари слоеве от плочки) трябва да се грундират с Isomat Supergrund. Durocret-Terrazzo се нанася след пълното изсъхване на грунда.

Полагане на декоративните настилки

Durocret-Terrazzo се добавя бавно в съд с чиста вода при непрекъснато разбъркване до получаване на смес с желаната консистенция. За оцветена подова настилка се препоръчва нужното количество пигмент Isomat Deco-Color да се разтвори предварително във водата за смесване. След това към Durocret-Terrazzo се добавят Isomat Natural Colored Stones в предварително избраното съотношение. Разбъркването се извършва с нискооборотен миксер до постигане на равномерно разпределение в разтвора.

Сместа се нанася върху подготвената повърхност с метална мистрия – с дебелина на слоя 1-2 см. След това повърхността се изравнява и заглажда с метален мастар. Върху свежата повърхност на Durocret-Terrazzo (в рамките на 15-20 минути от изравняването) се нанася специалният акрилен втвърдител за пресен бетон Isocure-A.

След 24 до 48 часа, в зависимост от метеорологичните условия, декоративният под се обработва механично, полира се и завършва с машина за шлайфане и полиране с мозаечна машина или с електрическа шлайфмашина и след това с шкурка (този метод обикновено се избира за малки проекти, детайли или труднодостъпни повърхности).

След това повърхността трябва да се почисти старателно от прах с прахосмукачка със силно засмукване. Незначителни дупки, пори и др., получили се на повърхността на Durocret-Terrazzo вследствие механичната обработка, се запълват със специално свързващо вещество WHITE 52,5 на базата на бял цимент. Ако Durocret-Terrazzo е бил оцветен, тогава WHITE 52,5 трябва да се оцвети в същия цвят.

Нанасяне на лакове

Два-три дни след приключване на полагането на настилката, при условие че повърхността е суха, декоративната мозаечна подова замазка трябва да се защити с Varnish-PU 2K – прозрачен, UV-стабилен, полиуретанов лак на базата на разтворител (гланц или сатен) или Varnish-PU 1K – еднокомпонентен, прозрачен, UV-стабилен, полиуретанов лак без разтворител (сатен-матов). Лакът се полага най-малко на два слоя.

Тези лакове могат да засилят контраста на декоративната повърхност. Ако това не е желателно, се препоръчва повърхността да се импрегнира с акрилен лак на водна основа VS-W или полиуретанов лак на водна основа Varnish-PU 2KW преди нанасянето съответно на Varnish-PU 2K или Varnish-PU 1K.

За безопасни подови настилки в помещенията за обработка и преработка на храни и напитки използването на сертифицирания, прозрачен, устойчив на ултравиолетови лъчи, полиуретанов лак на водна основа със сатен-матово покритие Varnish-PU 2KW може да се използва и като последен защитен слой.

isomat

1. Бетон / замазка за наклон;
2. Грундиране с акрилен грунд на водна основа Flex-Primer;
3. Полагане на Durocret-Terrazzo, смесен с Isomat Natural Colored Stones;
4. Шлайфане и полиране на повърхността;
5. Запечатване с полиуретанов лак Varnish PU-2K.

С Terrazzo системата на Isomat не само ще постигнете ефектен мозаечен вид, който е тоталния хит в интериора и екстериора, а ще гарантирате здравина и дълготрайност на изпълнението. С декоративната подова настилка с терацо ефект получавате неабсорбираща крайна повърхност без фуги и пожълтяване, заради високата UV издръжливост и изключителната устойчивост на надраскване, а безкрайните комбинации от цветове и дизайни ще задоволят и най-взискателния вкус.

За повече информация – Isomat.

Може да харесате още...