pixel

Токио в бъдещето

Постоянното нарастване на световното население, изменението на климата и откритията в областта на технологиите се променя всеки ден, месец и година. Архитектите на Токио представиха, как ще изглежда техният роден град след 30 години.

Според данни на Световната здравна организация през 2014 г., Токио ще продължи да се разраства и да бъде дом на все повече нови жители. Произтичащите от пренаселеността проблеми с климата ще доведат до това, че много от големите градове постепенно ще започнат да потъват. Докато ние все сме до колене във вода, е необходимо да действаме и да се мислим плана за спасение, казват местни архитекти.

Поради това, японското правителство започна проект „Бъдещето на Токио“ , в рамките на който архитектите променят външния образ на града, който ще издържи на неизбежните природни аномалии.

Две компании, Kohn Pedersen Fox Associates  и Leslie E. Robertson Associates, обединиха сили и показаха бреговата линия на Токио, която ще се появи през 2045 г. Нивото на водата ще се увеличи толкова високо, че градът скоро ще прилича на Дубай.

Сеизмичната активност в региона е висока. Архитектите взимат това под внимание и предвиждат строежите да бъдат оборудвани със специални стабилни елементи. Това важи и за сградата Sky Mile Tower, която ще бъде висока 1,5 км.

Тя ще е два пъти по-висока от настоящия рекордьор, Бурж Халифа . Небостъргачът ще стане дом на около 55 хиляди души, което между другото, е 10 пъти повече от населението на Ватикана. Търговските центрове, спортните съоръжения и развлечения, разбира се, също са включени.

Един въпрос остава неясен, откъде ще се вземат пари за този невъобразим проект? Експерти смятат, че продажбите на недвижими имоти в крайбрежната зона и в новата кула ще покрият част от разходите. В допълнение към небостъргача на повърхността на водата ще иа различни по мащаб сгради. Между тях ще работи транспортна система, която да превозва жителите от един обект на друг.

Светът се променя толкова бързо, че може би след три години, този проект няма да бъде съвсем актуален.

economic.bg

Може да харесате още...