Топлоизолационна композитна система от естествени материали Natura Wall

Natura Wall е нова система за топлоизолация, предлагана от немската група Quick-Mix Group, която е разработена на базата на дървесни влакна. Термалната проводимост (λ) на изолационната плоча е 0,039 W/mK. Новата система е особено препоръчителна за изолацията на масивни конструкции, изработени от керамични и газобетонни блокове или тухли.

Централният компонент на системата е изолационната плоскост „Protect L dry“ на фирма Steico, която се предлага в дебелини от 100 до 200 mm. С цел по-лесно боравене с плочите при монтаж, Quick-Mix предлага различен от обичайния 400×1200 мм. формат, а именно 400х800 мм. Изолационните плоскости могат да бъдат покрити с класическа мазилка.

Изолационните плоскости от дървесни влакна са не само особено стабилни, но също така предоставят естествена защита срещу плесен и мъхове. Материалът е със сравнително висока плътност, което осигурява висок капацитет за съхранение на топлината. Дъските от дървесни влакна абсорбират дневната топлина и се охлаждат бавно през нощта. По този начин кондензацията и влагата на фасадната повърхност е значително намалена, тъй като повърхността остава много по-суха в сравнение с конвенционалните изолационни системи.

Изолационните плоскости могат да се комбинират със системата за мазилка и боядисване „Natura Wall Hydrocon“. Тя се състои от от чисти минерални мазилки и IR-активен силикат за външната боя. Hydrocon се счита за особено ефективна защита срещу образуване на плесен и гъбички без използване на биоциди при много плътно изолирани фасади.

Вижте също...