pixel

Топлоизолационни свързващи системи – монтаж на керамични облицовки

VHF

За разлика от вентилираните окачени фасади (VHF), керамичната облицовка при този тип фасади не е прикрепена към подконструкцията, а директно към външната топлоизолационна композитна система (WDVS). Такава система е известна и като комбинирана фасада.

VHF

В случая с фасадата с WDVS изолацията, подходяща за пренасяне на натоварването, трябва да бъде залепена и допълнително дюбелирана. След закрепване на комбинираната топлоизолационна система към стената се полагат армиращ разтвор, плат и керамичен разтвор. Като керамична облицовка могат да се използват само малки плочки – фаянсови или порцеланови – с дължина на ръба до 60 cm и площ ≤ 0,12 m² (с максимална дебелина 1,5 cm, с гофриране до 2 cm), тъй като фасадата WDVS трябва да бъде проектирана така, че да е отворена за дифузия на пари. Дифузията на водни пари се осъществява чрез големия брой фуги. Това трябва да представлява най-малко шест процента от повърхността на фасадата. Освен това фугите трябва да са широки най-малко шест милиметра. За заоблените фасади се използват и мозаечни плочки или плочи с много малък формат, тъй като те могат да се адаптират към формата.

VHF

VHF

Специален нов вариант на системата WDVS е Weber.therm. Освен за стъкло, метал и естествен камък, тази система вече се предлага и за керамични плочки. Тъй като в нея могат да бъдат трайно залепени елементи от широкоформатни керемиди, е възможно да се направи фасада с малко фуги. Според производителя тя е решила както проблема с управлението на влагата в конструкцията, така и проблема с различното топлинно разширение на повърхностния и изолационния материал, както и на зидарията под него.

VHF

Снимки: WDVS.

Може да харесате още...

Izolacii.eu