pixel

Църква от 1930 г. трансформирана в невероятна къща в Ротердам

Съседите могат да мислят каквото си искат, но тази „Къща в Църквата“, разположена по протежение на река Де Рот в Ротердам е красив пример за адаптивна повторна употреба. Църквата е построена през 1930. По-късно обаче сградата приключила„кариерата си“ като религиозно светилище и се използвала като гараж за поправка и продажба на автомобили. Така я заварило едно семейство, което пожелало д я купи и преобрази. С помощта на архитектите Рууд Визер и Петер Боер църквата била адаптирана за дом, подходящ за четиричленно семейство.

Първоначалната църква била обемна сграда с висок покрив, облицован с красива дървена ламперия и хорова платформа от едната страна на вътрешността, с две капандури. Като цяло обемът на църквата е 3000 куб. м, което е около 6 пъти повече от обема на средното семейно жилище в района. Въпреки това семейството и архитектите решили да не разрушават нищо от сградата, но да я превърнат в „луксозна къща с нормални измерения“.

Цяла нова къща била построена във вътрешността на църквата. Тя е разположена вътре като независим обект с три етажа, побрани в обема на църквата.

Цялата църква е оставена отворена от страната на реката, което позволява на светлината да нахлува през прозорците и капандурите, както и през чисто новите прозорци от пода до тавана и плъзгащите се стъклени врати. Дневното пространство се намира на най-долния етаж, отгоре има още два етажа със спални, но ръбовете на вградения дом не се докосват до стените или покрива на църквата.

greentech.bg

Може да харесате още...