pixel

Цените на имотите у нас растат притеснително

Все още е рано да се говори за имотен балон и за надценяване на цените на имотите в България.
Това каза Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър, пред телевизия „Блумбърг“.
„Факт е, обаче, че темповете на ръст са притеснителни и не трябва да забравяме това, което се случи в периода 2005 – 2008, когато всяка година цените нарастваха с между 15 и 25%, което доведе и до криза,  която ги свали с 30% и имахме много дълъг период между 2009 до 2014 на почти замрял пазар на имоти“, припомни експертът.

Според него, ако продължи този темп на нарастване на цените, най-вероятно след около две години, дори и да нямаме криза със спад на цените, ще имаме задържане на цените на пазара, спад на броя на сделките и труден пазар на имоти.

5 до 8% ръст на цените на имотите през 2018, прогнозира още събеседникът, „и то само в големите градове“. „Не трябва да забравяме, че пазарът е жив в десетте най-големи града на България, а в останалите населени места е надолу, и ценово, и като брой сделки“, допълни Тошев.

„Масовият купувач в момента е доста разумен. Той се информира, знае средните цени за районът, в който иска да купува, и не е склонен да плаща по-висока цена. Но появи ли се качествен имот на добра цена, в момента той се реализира в рамките на дни“, завърши експертът.

Може да харесате още...