pixel

Цените на наемите се покачват

Покачват се цените на наемите в София. До 2008 г. апартамент под наем не можеше да се намери под 250-300 евро, сега цените на места са още по-високи. Това съобщи Страхил Иванов, основател на една от най-големите български брокерски фирми пред БНТ.

При наемите търсенето е в цяла София, изключително важен фактор е транспортната връзка. Метрото силно влияе на търсенето на наемния пазар.

Има раздвижване на пазара на имоти в големите градове – София, Пловдив, Варна. В София най-сериозен е интересът към южните райони, центъра и Младост, отбеляза Иванов.

През  2015 г. се наблюдава над 15% ръст на пазара на имоти в големите български градове. „Този ръст е силен, той е в броя на сделките. Цените се повишиха само в определени сектори, в София те се покачват с над 10%“, посочи експертът.

Подобен растеж надвишава в пъти този на БВП. Именно затова Иванов смята, че пазарът на имоти показва пътя, по който трябва да върви строителството и всички съпътстващи индустрии.

Средната цена на сделката за имот в София е между 65 и 85 хил. евро. Ако покупката се финансира от банка, тя поема около 70% от разхода.

Инвестициите в недвижими имоти са традиционни за българина. При ниските банкови лихви, инвестицията в имот носи много по-добра възвръщаемост – между 4 и 6%.

Младите хора търсят нови апартаменти не само заради отвореното пространство, но и от гледна точка на сигурността, обзавеждането и съседството. „Съседството за младите хора е изключително важно, те биха искали да са сред себеподобни, да имат възможност за паркиране“, обясни Иванов.

Много хора пък предпочитат старите сгради, защото площите са по-големи, но те също имат своите минуси, посочи експертът.

Иванов описа и профила на традиционния купувач – предимно млади семейства със стабилен доход, както и хора, които притежават собствени средства и биха искали да ги инвестират в недвижим имот, търсейки доходност.

Много българи купуват имот, за да живеят в него, а не да го отдават под наем. Сделките на имотния пазар са преди всичко с апартаменти. „През миналата година около 84% от сделките в София бяха за апартаменти, а не за магазини, офиси, земя или къщи“, обясни Иванов.

В градовете, където има икономика, бизнес, училища, транспорт, сигурност незаетите имоти са все по-малко. Те се използват за лични и бизнес нужди.

При ваканционните имоти по Черноморието е точно обратното – преобладаващата част от тях стоят празни и в най-добрия случай се ползват не повече от 2-3 месеца годишно.

В София има и доста луксозни имоти. При някои цените достигат до 7-цифрена сума. Подобни сделки обаче са под 1% от всички. 

Може да харесате още...