pixel

Цените на жилищата в големите градове

Подобно на София и в по-големите градове на страната се отчита поскъпване при жилищата. Разликата е, че увеличението е с по-бавни темпове, отколкото в столицата.

Между 3% и 5% по-скъпо се оферират апартаментите във Варна през юли в сравнение с началото на годината, сочат данните на imot.bg. Жилищата в района на Морската градина са близки до тези в центъра на София и най-високи за Морската столица. Това е и една от причините стойността на квадратен метър за първото полугодие да падне със 6% – от 1283 USD до 1209 EUR. В района на Военна болница и Общината също се отчита спад от 4%. В близо 20% от варненските квартали не се наблюдава промяна в цената или тя е минимална. Тук влизат райони като Бриз, Левски, Победа, Електрон, Нептун, както и центъра на Варна, където стойността на квадратен метър остава 791 EUR.

Бургас продължава да се развива и доказателство за това е, че в нито един квартал на града няма поевтиняване в цените на жилищата. Долно Езерово и Славейков са кварталите с най-голям ръст в цените, съответно 6% и 5%. В центъра на Бургас имотите се търгуват с 2% по-скъпо спрямо началото на 2015 г. – 834 EUR/кв.м. Цените на квадратен метър се движат от 370 EUR до 715 EUR.

Най-близко до темпа на поскъпване на жилищата в София е този в Пловдив. Причината за повишаването на цените е, че втория по големина град в България се развива бързо, благодарение на домакинството си през 2019 г. като културна столица на Европа. Средно между 4% и 6% е повишаването на офертните стойности на апартаментите. В някои райони, като Младежки хълм достига и до 9% от началото на годината. В Изгрев и Коматево се отчита ръст в цените от 6%, а в центъра апартаментите са поскъпнали с 2% – от 610 EUR/кв.м до 628 EUR/кв.м.

 

Може да харесате още...