pixel

Тухлена къща с много извивки използва пасивно охлаждане и местни материали

Мумбайското архитектурно студио iStudio Architecture наскоро завърши изграждането на „Тухлената къща“ – дом заоблен и органичен, който прилича на перфектното йога-обиталище от някоя картинка от книжките. Намира се в селските райони на Вада близо до Мумбай, Индия. Къщата с площ 230 кв. м. е построена от материали от местни източници като тухли, камък, дърво, бамбук. Има и железобетон, използван за някои елементи с цел запазване на разходите в рамките на бюджета и създаване на по-земно усещане в пространството. Домът е проектиран със специален капан за плъхове, вграден в тухлената зидария, пасивни технологии, както и големи сводести отвори, които осигуряват щедри количества естествена светлина за интериора и прелестен изглед към заобикалящата природа.

Вдъхновена от творбите и философиите на архитекти като Лори Бейкър и Нари Ганди, заоблената форма на тухлената къща е придобила формата на растение, което израства от земята и се отваря до небето. Множеството отвори в тухлените и каменните стени и тавани позволяват кръстосана вентилация. Тя поддържа вътрешното пространство хладно въпреки горещия и влажен климат в региона. Използването на материалите в открит вид и изобилната естествена светлина, която облива дома, размиват границата между вътрешно и външно пространство.

Интериорът е организиран около централен двор с охлаждащ шадраван и засадени дървета. Пространството с отворен план е заобиколено от хол и кухня с издигната платформа в тюркоазен цвят, който създава илюзията за един дълъг воден басейн. Стълбище води от централното пространство към горния етаж, където има кабинет и спалня. Основната спалня е разположена зад стълбището през голяма дървена врата, украсена с резбовано дърво.

greentech.bg

Може да харесате още...