pixel

„250 City Road Towers“ – небостъргачът, който преобърна концепцията за градския транспорт

Велосипедите в Лондон са масов транспорт и директивата е да бъдат третирани като такъв.  Един нов проект в Лондон, наречен „250 City Road“, премина през процедурата по одобрение, като проектантите от Islington изискаха там да има паркинг за велосипеди. При това за много велосипеди – общо 1486 или средно по 1,5 вело-парко-място за всяка жилищна единица. Архитектите от Foster + Partners обясниха по-късно пред Dezeen:

„Проектът има специален асансьор от приземния етаж до сутеренно ниво, където са разположени парко-местата за велосипедите. На ниво сутерен има специално помещение за вело-поддръжка, което позволява велосипедите да се почистват, ремонтират и поддържат“.

Оказва се, че това е вече официална транспортна политика на Лондон.Новите стандарти за вело-дизайн при транспортната политика на Лондон започват с думите „Колоезденето сега е масов транспорт и трябва да бъдат третирано като такъв“, а разработките трябва да се възползват от тази културна промяна и да отговорят не само на непосредствените изисквания, но и на нуждите на бъдещия растеж.“

Кулите-близнаци „250 City Road Towers“ са проект на архитектурното студио Foster+Partners. В жилищния комплекс се пада по едно парко-място за велосипед на всяка спалня. Това прави общо 1 486 на брой. Има вело-лифтовете и стендове за поправка на велосипедите. В същото време в кулите има само 200 места за паркиране на автомобили. Това прави сградата възможно най-удобна за вело-транспорт и вдъхна надежда на мнозина по света, че ще вдъхнови и други подобни сгради по целия свят.

„250 City Road“ се състои от два небостъргача, съответно с 32 и 46 етажа. Те се намират на мястото на стар бизнес-парк от 1980-те години. Проектът започна реализация тази седмица и стана хит като една от първите големи жилищни сгради във Великобритания, която се съсредоточава повече върху колоезденето, отколкото върху шофирането като нормален начин за превоз в градската среда. Броят на местата за паркиране на велосипеди (1486) е осезаемо по-голям от броя на местата за паркиране на автомобили (200), което надминава новите насоки за проектиране на нови разработки в Лондон, озаглавени „Транспорт за Лондон“. Съгласно тези насоки се очакваше проектът да осигури 1223 парко-места за велосипеди.

Foster+Partner е същото архитектурно студио, което проектира еко-селища с алеи за електромобили в скандалния проект „Карадере“. Еко-изданията по света припомнят, че Foster+Partner са известни с това, че активно насърчават вело-културата. Самият офис на компанията в Западен Лондон има зона за поправка на велосипеди и обслужване на колелетата за над 160 служители.

Новият им проект „250 City Road Towers“ е в челните редици на мащабна културна промяна, ориентирана към третирането на велосипедите като масов транспорт, а не като „алтернатива“.

greentech.bg

Може да харесате още...