Тухли запазват топлината и тишината в дома

Ziegel 2

Южно от Мюнхен, в предградието Нойбиберг, е реализиран чудесен пример за градоустройствено уплътняване, който съчетава модерна архитектурна визия с ефективно и устойчиво строителство. Става дума за реализацията на комплекс от жилищни сгради в изоставен парцел в близост до железопътната гара в града, в резултат на който инвеститорът от Ten Brinke Group застроява общо 5000 кв.м. площ.

Солидното и масивно строителство е от изключително значение както за бъдещите купувачи на жилищата, така и за дългосрочната оценка и стойност на имотите. Теренът предлага и предизвикателство – близостта до железопътната структура на града, която изисква специален подход за осигуряване на комфортна и устойчива среда. За целта строителят избира такива материали за фасадните външни стени, които да съчетават високи топло- и шумоизолационни качества. Изискването за топлоизолация е съобразено и с финансово подкрепения германски стандарт за енергийноефективни домове KfW-55. Ето защо за изграждане на външните стени на сградите в комплекса изпълнителят на проекта се спира на тухлите Unipor Coriso – те предлагат перфектното решение на поставената задача.

UNIPOR CORISO
Unipor Coriso са уплътнени с чист минерален изолационен материал и са специално проектирани за градеж на външни стени с подчертани топло- и звукоизолационни свойства. Освен това използваният за основите на сградите модел Unipor WS10 Coriso осигурява и много висока якост на натиск (1,9 меганютона на кв.м.) в сравнение с други топлоизолационни тухли. Тя се дължи най-вече на специалната подредба на тухлените мостове. За горните етажи строителят използва WS07 Coriso – моделът има значително енергоефективен коефициент на топлопроводимост от едва 0,18 вата на кв.м. и Келвин. Този резултат се постига дори при градеж на тънки стени с дебелина от 36,5 см.
Ziegel 1Изолационният пълнеж на тухлите WS10 Coriso влияе положително и върху звукоизолационните качества на външните стени. Със стойности на звукоизолацията от 52,2 децибела тухлите предлагат на живущите сравнително висока защита от външни шумове. Допълнителна подкрепа в осигуряването на комфорта на обитаване гарантира и използваният по топлоизолационни причини подпокривен градежен елемент – със своята керамична обвивка и два изолационни слоя неопор той значително намалява вертикалната и хоризонтална звукопроводимост. Благодарение на топлопроводимостта си от 0,06 вата на метър и Келвин специалният градежен елемент намалява негативното влияние на покрива като топлинен мост.

Поради местоположението на комплекса една от задачите на строителите е да минимизират влиянието върху сградите на вибрациите от железопътния транспорт и на предизвиканата от него вторична звукова вълна. За тази цел при всички сгради под тавана на сутерена е поставена еластична облицовка със специални изолационни панели. Стените на приземните етажи също са облицовани с изолационни плочи за допълнителна защита срещу вибрации.

Атрактивността на комплекса е подчертана и от изграждането на детска площадка за игра с прилежащи зелени площи и кътове за почивка, както и подземен паркинг за всички обитатели. В рамките на новото жилищно пространството са изградени два блока от редови еднофамилни къщи и четири многофамилни дома. Всички къщи разполагат с градина с тераса или балкон. Архитектурният проект е съобразен с комфорта на различни групи обитатели – семейства с деца, както и по-възрастни жители, и предлага достъпна среда за всички.

Вижте също...