Зелена и мъхеста фасада

Moos 1

Стартъп от Кайзерслаутен иска да промени света със своите фасадни елементи с мъх – или поне градската среда. Технологията е проверена, младите предприемачи са мотивирани, остават само клиентите.

Една разходка по мъхестестата земя на гората не само отпуска и разтоварва, но е полезна и за белите дробове. Незабележимите растения поемат вредни вещества от въздуха и така го пречистват. Младият стартъп Artificial Ecosystems от германския Кайзреслаутерн решава да използва този ефект и да озелени фасадни панели с мъх. „Мъховете могат да бъдат най-различни – само в Германия има ок. 1000 различни вида, а в световен мащаб се говори за 15 000 вида.“, обяснява създателят на компанията Тобиас Граф. Artificial Ecosystems използват микс от три до четири различни вида мъх за различни климатични условия – много слънчев, сенчест, умерено хладен и умерен климат.

Висяща фасада без разходи за поддръжка

Фасадните панели на Artificial Ecosystems представляват вентилирани от задната страна висящи плочи с механично закрепване към фасадата. Зад висящите панели има сензорна техника за напояване на мъха – специална система (BryoSystem) поема снабдяването с вода и хранителни вещества. „За напояването използваме резервоар с дъждовна вода, като така облекчаваме канализацията.“, обяснява Граф. Системата се грижи не само за напояването на растенията, но и за това те да не се разрастват прекомерно. „Повърхостта на фасадните панели е перфектна за закрепването и растежа на мъховете. Мъхът не може да преминава през „прагове“ и затова е ограничен в рамката на панелите.“, допълва биологът. Известно е, че мъховете са много адаптивни и доказателства за това наблюдаваме във всеки град. Те се закрепват на различни сгради и растат при наличие на достатъчно влага. Всичко това е взето предвид при BryoSystem – извън повърхността на панелите мъховете нямат нужната „почва“, както и влага, което възпрепятства растежа им.
Moos 2

Стартъпът е създаден през март 2019 г. и съответно развитието на дейността му все още е в начален стадий. Към момента Artificial Ecosystems предлагат един панел с размери 1 х 0,35 м. Очакват развитие на асортимента благодарение на подкрепата на Федералното министерство на икономиката и технологиите и привличане на нови партньори. „Ние не сме първият стартъп, който опитва да излезе на пазара със стенни решения от мъх. Съществената разлика с други подобни опити е, че ние не искаме да „заселим“ пораснал мъх на фасадата и изкуствено да поддържаме живота му, а култивираме растенията от самото начало на мястото, където трябва да останат. Така мъховете се адаптират към климата, което благоприятства оцеляването и развитието им.“, споделя Граф. В някои градове (напр. Щутгарт) вече са правени опити за използване на озеленяване на фасади, но с готов мъх и при не оптимални условия относно влагата, което в крайна сметка довежда и до неуспех на начинанието.

Микрогора в града

В дългосрочните цели на стартъпа е предвидена инсталацията на зелени фасади по протежение на цели улици или квартали с цел подобряване качеството на въздуха и ограничаване на прекомерното затопляне. Тъй като мъховете нямат корени, те приемат хранителни вещества от въздуха, като така улавят фините прахови частици и филтрират въздуха. В допълнение осигуряват и чудесна топлинна изолация. Към момента реализацията на проекта върви с малки стъпки – има известен интерес от архитекти и строители, които чрез използването на мъхестите фасадни панели искат по-скоро да поставят оригинален акцент на сградите си. Частни клиенти ги използват и за декорация на входни пространства.

До момента панелите са произвеждани в голяма степен ръчно, като предстои изграждането на производствени мощности за автоматизация и ускоряване на процеса. На този етап цените се ориентират спрямо тези на конкурентните предложения, като от компанията твърдят, че предимството им са ниските разходи за поддръжка във времето. Според Граф озеленяването на фасади с големи растения е свързано с много повече усилия и разходи – катерещите се растения напр. изискват редовен контрол и оформяне.

Вижте също...