pixel

В Чехия по-лесно ще строят къщи

Нови условия за строителството на къщи от частни лица предстоят да бъдат приети в Чехия. Ако това се случи на инвеститорите ще им се спести издаването на редица разрешителни, които в момента са част от строителния процес. Също така бюрократичната процедура значително ще се улесни. Очаква се новите правила да влязат в сила през 2017 г.

Така например, за да се построи еднофамилна къща няма да е необходимо разрешение. Ще е напълно достатъчно само да се съобщи за това намерение в общината. Цялата процедура ще отнема не повече от 30 дни. Първоначално това правило ще важи за лица, които искат да си построят къща с разширена застроена площ не повече от 150 кв.м. Към момента, за да се построи къща, басейн или обикновена ограда е необходимо да се премине през тежка бюрократична услуга.

През 2015 г. в Чехия е започнало изграждането на 13 700 къщи, което е 10% по-малко спрямо 2014 г. Същото количество къщи са били достроени.

Към момента дори е сложно да се получи разрешение за поставяне на ограда. Освен, че трябва да има писмен официален документ от властите, трябва да има разрешение и от съседите.

fakti.bg

Може да харесате още...