pixel

Вар за фасада в стила на Грюндерцайт 

вар за фасада

По време на ремонт на къща от епохата на Грюндерцайт в Берлин-Мите фасадният дизайн и топлоизолацията се превърнали в истинско предизвикателство. Стигнало се до система за саниране и изолация от вар.

Едно от най-големите предизвикателства се крие в опазването на историчeската фасада, като се вземат предвид изискванията на Наредбата за енергоспестяване (EnEV). Това, което не може да бъде направено нито с конвенционални топлоизолационни композитни системи (ETICS), нито със санираща мазилка, беше постигнато със система за саниране и изолация, направена от чиста вар. Това даде възможност фасадата да бъде пластично структурирана и изискванията за топлоизолация да бъдат изпълнени. Сега на мястото на бившите магазини на приземния етаж се помещават две галерии, а жилищната площ на горните етажи е частично превърната в добре обзаведени лофт апартаменти.

вар за фасада

Богат фасаден дизайн
Въпреки че тухлената зидария до голяма степен e непокътната, дизайнът на фасадата се оказва особено деликатен. Службата за паметниците на архитектурата постави изискването за възможно най-малки интервенции при вратите и прозорците и за възстановяване на липсващия фасаден декор. Тъй като по такива фасади често се появява голямо напрежение при мазилката, което води до пукнатини, конвенционалните саниращи мазилки не могат да се използват поради съдържанието на цимент. Решението е намерено в изцяло минерална възстановителна мазилка на основата на вар, направена от пет компонента.

С нея е възможно типичното фасадно релефно оформяне с дълбочина до два сантиметра. „С конвенционалния ETICS в най-добрия случай щяхте да се движите в милиметровия диапазон“, казва Томас Бюлер от фирма Haga.

Крайната фина варова мазилка е леко оцветена и придава на сградата облачна жизненост.

Може да харесате още...

Izolacii.eu