pixel

Варна планира големи инфраструктурни проекти

Кметът Иван Портних съобщи във Фейсбук за планирани големи нфраструктурни проекти догодина. Част от тях ще решат проблема с дъждовната канализация във Варна.

Догодина започва изграждането на пробива на бул. “Левски”, съобщи Портних.  Първият етап е до бул. „Вл. Варненчик“, а вторият – до бул. „Девня“.

През 2017 г. ще бъде изградено продължението на пробива – между кръстовището на ВиК и бул. „Сливница“ – до бул. „Вл. Варненчик“.

Кметът уточнява, че стартират работа по отчуждителните процедури за реализация на новия булевард в пълен габарит.

Пак догодина започва цялостен ремонт на бул. “Левски” – от бул. “Осми приморски полк“ до бул. „Ян Палах“.

С реализацията на цялостния проект, освен обновяването на тази важна пътна артерия, ще се решии и проблема с дъждовните води, които се стичат от „Цветния квартал“ и „Изгрев“ към бул. „Цар Освободител“ до Летния театър, уточнява Портних.

Друг важен проект, също заложен в програмата ни за 2017 г., е за цялостен ремонт на бул. „Цар Освободител“ – в участъка от Икономическия университет до Летния театър, както и на бул. „Приморски“.
Така ще бъде овладян „водният“ проблем с дъждовните води, които се събират в района на Летния театър и по ул. „Михаил Колони“.

Трайното решение на проблема с дъждовните води в центъра на Варна ще се постигне с още два важни проекта.

Единият проект предвижда изграждане на продължение на колектора по ул. „Пирин“ – между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“ и връзката между ул. „Дрин“ до ул. „Тодор Влайков“. Предвид голямата дълбочина на колектора – около 8-10 м, полагането трябва да стане по безизкопен начин (тунел). Ориентировъчно проектът ще струва около 30 млн. лв. и чрез него ще се прекъсне пътя на дъждовната вода от зоната, оцветена в цикламено, към центъра на града.

Вторият проект предвижда изграждане на разделна канализация в зоната, оцветена в тъмно синьо. Тя е много стара, от смесен тип – т.е. дъждовна и битова, което създава сериозни проблеми при проливен дъжд. Стойността на проекта, включително с преасфалтиране на улиците, е около 35 млн. лв.

Кметът отбелязва, че Варна е град със стара и проблемна дъждовна канализация, за която не е търсено решение десетилетия наред и според него начинът за цялостно решение  е реализация на сериозни инфраструктурни проекти.

“Успоредно с това предприемаме допълнителни мерки за справяне със ситуации при обилни валежи – въвеждаме дежурства за фирмите за почистване на решетките на шахтите при силен дъжд. Тази дейност ще бъде заложена и в бюджета за догодина, добавя Портних.

Той припомня, че Варна вече е на път да реши проблема в “Аспарухово” по водна тема.
“Активно работим по изграждане на отводнителните канали, които са важни за безопасността на хората. Заедно с това ремонтираме Фатрико дере и Елпромското дере, където освен овладяване на подпочвените води, ще бъдат ограничени свлачищните процеси. 15-те млн. лв., които влагаме в тези проекти, са осигурени от общината и от фонд „Солидарност”, отбелязва кметът на Варна.

И съобщава още една новина за финал. Вчера е подписал и превел аванс за проектирането на новата сграда на варненската библиотека. Срокът за изпълнение е 9 месеца, след което започва работа по изграждането й .

dir.bg

Може да харесате още...