pixel

Скок в цените на панелните жилища в Пловдив

Пазарът на недвижимите имоти в Пловдив към момента е доста непредсказуем, коментираха агенти на недвижими имоти.

Основната тенденция, която се наблюдава, е повишаването на цените на жилищата. В последно време и строителството, и търсенето се увеличават, но разминаването идва от първоначалните представи на потенциалните купувачи за цените на имотите и реалната стойност на жилищата.

Има сериозен скок в старото панелно строителство. В момента се предлагат апартаменти, чиято цена на квадратен метър достига 520-530 евро за кв. м. Като цяло жилищата в район „Тракия“ са поскъпнали, защото кварталът се утвърди като добро и обособено място за живеене.

Друга промяна през последните месеци е, че кв. „Кючук Париж“ изпревари кв. „Христо Смирненски“ като търсене и съответно – цени. Новото качествено строителство, което се предлага в по-атрактивни зони на града, е с цени от 650 до 750 евро за кв. м. Тези места са т.нар. супер център (Капана и пожарната), Мараша, Кършияка (около Гранд хотел Пловдив), района около мола, както напоследък и този около Медицинския университет.

Новото нискокачествено строителство поддържа цени между 390 и 400 евро за кв. м. Утвърждава се тенденцията студенти да купуват апартаменти с цел инвестиция и избягване плащането на наем. От чужденците през последните месеци най-голям интерес да си закупят жилище в Пловдив имат гърци и турци.

Пловдивчани, желаещи да се обзаведат с нов дом, са около 40% от клиентите на пазара. Областите, които имат най-голям интерес към местния имотен пазар, са Смолян и Кърджали.

Има купувачи и от Хасково и Димитровград, а от началото на година се появява лека тенденция към търсене и от Северна България – Видин и Лом.

dir.bg

Може да харесате още...