pixel

Вече се санират 2100 блока у нас

В страната в момента се работи по около 2100 сгради по програмата за безплатно саниране. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата. Това показва, че към нея има огромен интерес, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри заедно с кмета на Бургас Димитър Николов саниран блок.

„Блок №7 в кв. „Изгрев“ е от първите сгради, които се реализират по програмата в града. Собствениците не се подадоха на манипулацията и лъжите, с които се опитваха да убедят хората да не се включват в програмата“, коментира министър Лиляна Павлова.

„Ползите от програмата са видими, не само защото се преобразява квартала, но и заради икономическия ефект, изразяващ се в намаляване на сметките за отопление с 40-50-60% и в осигуряването на работа за малките и средни фирми“, каза още регионалният министър.

Тя допълни, че 2016 е годината на малкия и среден бизнес, защото благодарение на Националната програмата той  беше най-активен през годината и не понесе толкова тежко прехода между стария и новия програмен период, когато нямаше голям обем строителство.

„Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400.

Министър Павлова изрази очакване 2017 година да бъде също много активна, посочвайки че програмата продължава и през следващата година, какъвто ангажимент е бил поет лично и от министър председателя Борисов.

В отговор на журналистическо запитване тя увери, че при наличие на дефекти при изпълнението на дейностите по програмата, съгласно изискванията й и съгласно ЗУТ, те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя в рамките на гаранционните срокове.

economic.bg

Може да харесате още...