pixel

Надпреварата за Wienerberger Brick Award 2018 започна

Номинации се приемат до края на 2016 година.

Целта на конкурса е да покаже, че тухлата е изключително универсален строителен материал, но и модерен и креативен. В същото време конкурсът проследява съвременното развитие и тенденциите в международната керамична архитектура и забележителното й разнообразие от приложения.

Wienerberger Brick Award се организира за първи път през 2004 г. Оттогава, на всеки две години се откриват и награждават най-креативните и най-забележителните керамични архитектурни произведения от цял свят. Наградният фонд е € 30 000. Следващите награди Brick Award ще се връчат през 2018 година.

Заявете своето участие в Brick Award 2018 сега!
Очакваме Вашите проекти до 31.12.2016.

Победителите в националната селекция ще продължат надпреварата в международния конкурс.

Условия за участие за Brick Award 2018:
– Преобладаващата част на вложените материали да бъде керамика (тухли за основна зидария, фасадни тухли, керемиди, керамични настилки и др.);
– Година на завършване на сградата – 2015/2016 г.;
– Без ограничения във вида строителните работи – ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения и др.;
– Всички видове сгради могат да участват: еднофамилни, многофамилни къщи, жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.

Необходими документи:
– Попълнен формуляр – заявка за участие;
– Представителни снимки на реализираната сграда с висока резолюция (HD);
– Архитектурни планове на сградата (типово разпределение и фасади);
– Обяснителна записка (макс. 1 стр. А4);
– Попълнен формуляр – декларация за авторски права.

Краен срок за подаване на заявки и материали: 31.12.2016 г

Един от най-големите архитектурни конкурси – Wienerberger Brick Awardще проведе 8-мото си поред издание в началото на 2018 година. Конкурсът на компания Винербергер има за цел да отличи най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. Чрез престижния конкурс се изтъкват устойчивостта и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди придават на съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер над 30 000 евро в 5 категории – жилищни сгради, обществени сгради, реконструкции, градски и специални решения, устойчивост и интеграция. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите. През 2012 в международното жури участваше и български архитект – арх. Пламен Братков. През тази година международната церемония се проведе през май във Виена, съпровождана от лускозен алманах, представящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.

От 2008 година досега над 15 български проекта са се съревновавали за призовите места наред с проекти от цял свят. Българските проекти, достигали до финалите досега са: през 2008 г. – Арх. Светла и Чавдар Йотови с Офис сграда „Ротонда“, през 2010 г. – Арх. Пламен и Росица Браткови от Аедес Студио с проект жилищна и офис сграда „Жаклин“, а през 2014 г. – Аедес студио с проекта „Жилищна и офис сграда „Червената ябълка“, отличена като специално решение.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да са от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото не комерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и др.).

В България Винербергер стартира т.н. национална селекция. Право да участва в националната надпревара има всеки, които е подал нужната информация за номинирания проект и е спазил изискванията на конкурса. В него могат да участват всички сгради, завършени през последните 2 години.  До края на календарната и четна 2016 година се приемат заявки и информационни материали за кандидатстващия проект. В началото на следващата 2017 (нечетна) година независимо жури избира победителите в националния конкурс, които ще продължат надпреварата и ще представят България на международно ниво.

Заповядайте на първата по рода си изложба

За първа година в София ще се представи и изложба с 60 пана с архитектурни проекта на участници и победители от Wienerberger Brick Award 2016. Изложбата ще се проведе от 14-ти до 28-ми ноември на пешеходния надлез зад НДК – „Мостът на влюбените“. На изложбата посетителите ще могат да се насладят на иновативни и креативни решения за еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища, жилищни комплекси и ниско енергийни жилищни и обществени сгради. Архитектурата е подбрана от целия свят и представя изключителни постижения при приложението на строителната керамика. Изложбата е под патронажа на Столична община и ще бъде лично открита от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, като официалната церемония ще бъде на 15-ти ноември от 12:00 часа.

За конкурса
www.wienerberger.bg/brick-award

Снимки на нашата фенстраница:
Wienerberger Brick Award 2016 – Победителите
Brick Award 2016 – Българските номинации
Brick Award 2014
Brick Award 2012
Brick Award 2010

За Винербергер:
Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 204 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.

За повече информация:
Любина Любенова – маркетинг специалист Винербергер ЕООД
Т: 02 80 66 727, М: 0889 111 654:
[email protected]
www.wienerberger.bg

 

Може да харесате още...