pixel

Вертикалните гробища биха могли да предоставят повече пространство

semetery

С течение на времето, гробищното пространство става все по-ограничено, затова норвежкият дизайнер Martin McSherry предложи да се построи гробище-небостъргач. Студент от Кралското датско училище по архитектура е създал вертикалното гробище, за да представи решение за нарастващото търсене на пространства за погребения в Норвегия. Кулата е завита в метален екзоскелет и предлага гробища на всеки етаж, като предоставят място за вечен покой във висините на градското небе.

Намирането на място за погребване на мъртвите е стар проблем – в миналото хората са използвали катакомби и некрополи. Вертикалното гробище на McSherry можеше да предложи решение за страни като Норвегия, където гробищното пространство е на изчерпване. Дизайнът е в резултат на проект за конкурс, стартиран от Скандинавската асоциация на гробищни паркове и крематориуми миналата година за разработване на иновативни решения за осигуряване на бъдещото гробищно пространство.

Модерният дизайн на McSherry се слива безпроблемно с градския пейзаж, като имитира останалите небостъргачи. Вертикалната гробището е така проектирано, че да могат да се добавят още етажи, когато е необходимо. Всеки етаж би могъл да бъде посветен на конкретна религия и да предложи типичния ритуал според необходимостта.

semetery

Въпреки дизайна си, McSherry не успя да спечели, но проектът му остава с перспективи при така нарастващия темп на запълване на гробищните пространства. Тя дава нов смисъл на идеята за вечен дом в небето.

inhabitat.com

Може да харесате още...