pixel

Ветроустойчива изолация от пеностъкло за плоски покриви на високи сгради

Foamglas

Foamglas е разработил компактен покрив, който използва изолация от пеностъкло, за да осигури устойчива на вятър конструкция на плоски покриви. Въздухонепроницаемата конструкция намалява и топлинните мостове.

Тъй като съпротивлението на въздуха намалява с увеличаване на височината, скоростта на вятъра се увеличава по време на бури, особено на по-голяма височина. По този начин – етаж по етаж – се увеличават и налягането и засмукването на вятъра, действащи върху конструкцията. При строителството и експлоатацията трябва да се вземат предвид не само изискванията за строителен надзор за високоетажни сгради, но и безопасността при засмукване на вятъра.

Поради тази причина плоските покриви – особено във високото строителство – са сложни и чувствителни системи. Тяхната изолация и хидроизолация трябва да издържат на влиянието на околната среда, както и на термични и механични натоварвания.

Безопасно разсейване на натоварването от вятъра

Като се вземат предвид специфичните за компонентите граници на сигурност, ветровото натоварване се предава на подконструкцията чрез механични закрепвания или с многослойна покривна конструкция.

По този начин уязвимите конструкции на плоските покриви увеличават усилията за поддръжка на цялата висока сграда и представляват огромен риск за разходите и безопасността. На този фон, пълното повърхностно залепване на покривната хидроизолация предлага устойчиво решение за създаване на хидроизолационен пакет, устойчив на засмукване от вятъра.

Докато механичните крепежни елементи отвеждат възникващия ефект на натиск само в определени точки, свързването на изолационния слой и хидроизолацията по цялата повърхност на покрива позволява равномерно разпределение на ветровото натоварване. Издръжливият материал от пеностъкло може да бъде свързан по цялата повърхност с горещ битум и в този контекст впечатлява със своите специални структурни свойства.

Foamglas

Изолационните материали от пеностъкло от Foamglas се произвеждат в производствен процес от две стъпки. Разтопено стъкло с около 60% съдържание на рециклирани материали се смесва с други суровини, смила се и след това се разпенва при висока температура, за да се получи устойчивият изолационен материал.

Тъй като по време на производството в материалa се създават безброй малки стъклени клетки, получените панели от пеностъкло са абсолютно водоустойчиви и устойчиви на дифузия на водни пари.

Херметичните клетки предпазват плочите от намокряне. Поради дифузионната херметичност на материала не е необходимо да се монтира допълнително пароизолация под изолационния слой. С цел намаляване на енергийните загуби, топлоизолацията също е неразделна част от конструкцията на плоския покрив във високите сгради.

Херметичната клетъчна структура на панелите от пеностъкло Foamglas съхранява топлина и има положителен ефект върху енергийната ефективност на сградата. Не е необходимо да се монтира допълнителен топлоизолационен слой.

Конструкцията на плоския покрив обикновено се отнася към така наречените „топли покриви“. Въпреки това, системата Foamglas предлага множество предимства в сравнение с класическите топли покриви. Тъй като абсолютно водонепропускливият и паронепроницаем стъклен изолационен материал означава, че не е необходимо да се монтира пароизолация, системата дава възможност за компактен дизайн на цялата структура на изолационния слой.

Снимки: Foamglas

Може да харесате още...