pixel

Вижте как е изолирана Casa da Volta в Грандола

Casa da Volta

Сред леко хълмистата местност около Грандола, югоизточно от Лисабон, се намира имение, което типологично се вписва в традицията на португалската Алкакова. Този термин се отнася до вид укрепена селска къща, която някога е била много разпространена в Средиземноморския регион. Стените около къщата изпълняват защитна функция, като вид пръстеновиден вал. Така в привидно безкрайния пейзаж местообитанието е ясно дефинирано. Casa da Volta е ограден със стени двор, адаптиран към релефа, проектиран от лисабонското архитектурно бюро Promontorio в сътрудничество с Жоао Краво.

Като цяло комплексът има квадратен план. Спалните са подредени на север, а общите жилищни помещения – на изток. На запад се намират гараж и стая за персонала. Групите стаи са с правоъгълни планове и ограждат двора, който е отворен на юг. В югоизточния ъгъл на имота има овощна градина.

Casa da Volta

Общите части включват библиотека, всекидневна с трапезария и кухня. Окачена метална камина разделя всекидневната и трапезарията. Таванът с дървени греди е бял, както и стените, подовете и бетонните прегради. Белият цвят доминира като цяло.

Каменната стена, която обгражда всичко, е увенчана с традиционни, също бели керемиди. Грубостта на материалите подхожда много добре на безплодния пейзаж.

Традиционната къща с плосък покрив има следната покривна конструкция (отдолу нагоре): шперплат с дебелина 22 мм, също боядисан в бяло, е положен върху боядисаните в бяло дървени греди (20х10 см). Те са изработени от африканска дървесина окуме, която често се използва в строителството на лодки и мебели. Това е лек и издръжлив материал с висока якост.

Casa da Volta

Над тавана се поставя парна бариера. Топлоизолацията с дебелина 10 см, изработена от екструдиран полиуретан, е проектирана с наклон от 1,5 %. Полиуретанът е огнеустойчив, устойчив на стареене, на гниене и на натиск. Над него, отделен от топлоизолацията с уплътнителна лента, е дренажният слой. Разделителният слой към слоя чакъл от 1-2 см валцувани камъчета образува защитно фолио от геотекстил, което предпазва хидроизолацията от увреждане от камъчета (например след ходене по плоския покрив). Чакълът не само осигурява необходимата UV защита за лежащата под него покривна мембрана. Той е огнеупорен и има положителен ефект върху пожарната безопасност. При силен дъжд забавя оттичането на дъждовната вода. При проектирането на конструкцията трябва да се вземе предвид голямото натоварване и собственото тегло на чакъла. Необходими са редовни проверки на процесите. Покритието на тавана или външната стена се състои от глинени керемиди с бял пигмент.

Снимки: Luis Viegas

Може да харесате още...