pixel

Строителен кран падна върху бензиностанция в София

Две жени и един мъж пострадаха, след като строителен кран падна върху бензиностанция при „София Ленд” в столицата, съобщиха от МВР. Те са откарани в болница.

Сгромолясалият се строителен кран е от строящото се в близост до бензиностанцията училище. В момента се изгражда спортната зала към училището и кранът е работил по този обект.

Кранът падна върху покрива на бензиностанцията от веригата „Петрол” към 18.30 часа, в непосредствена близост до затворилия отдавна врати увеселителен парк „София Ленд”.

Незабавно районът беше обезопасен, за щастие няма теч на гориво. Смачкани са бензиноколонките.

Пострадаха трима души, за щастие не сериозно. Те са прегледани в лечебно заведение – в шок са от случилото се.

Първоначално беше съобщено, че в крана не е имало човек, машината е управлявана дистанционно. После стана ясно, че мъжът, който е пострадал е кранистът, паднал е от 15-20 метра, но няма наранявания.

kran

kran

Полицията отцепи района. Заради инцидента в района движението по булевард „Никола Вапцаров“ бе спряно. Полицията отбиваше колите на кръстовището с булевард „Черни връх“.

На мястото на инцидента пристигна техническият ръководител на строежа, който коментира, че се извършва оглед и конкретните причини ще бъдат изяснени.

Най-вероятно причина за падането на крана е неправилната му експлоатация, несъобразена с метеорологичните условия и по-точно силния вятър над София.

Това показват първите огледи на мястото на инцидента извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщават от пресцентъра на Агенцията.

Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация.

Проверката на ведомството ще продължи в петък, след като бензиностанцията бъде обезопасена и от нея бъдат изведени горивата.

По инициатива на Агенцията, Столична градска прокуратура е изискала всички документи свързани с управлението на съоръжението.

Управителят на фирмата-изпълнител заяви за Нова телевизия, че документацията на крана е изрядна. Машината е преминавала всеки месец необходимия технически преглед.

Може да харесате още...