pixel

Всеки, който има интерес към мерките за енергийна ефективност, да се обръща към местната власт

sanirane

Още този месец бизнесът и гражданите ще могат да подават заявления за финансова подкрепа на мерки за енергийна ефективност на жилищни и нежилищни сгради.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева по време на Годишното събитие: План за възстановяване и устойчивост на България.

Чрез Плана за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството има отговорност по отношение повишаване на енергийната ефективност и подпомагане развитието на регионите в този аспект, обясни Георгиева и подчерта, че екипът й вече е на етап подготовка на финалния вариант на поканите за кандидатстване. В момента ведомството е съсредоточило усилията си в активна информационна кампания за привличане на всички заинтересовани страни за обществено обсъждане, включително браншовите организации, с които разговарят непрекъснато, стана ясно от думите на заместник-министъра.

Georgieva

„Идеята е да дадем достатъчно информация на всички, които ще участват в процеса по обновяване на сградния фонд“, обясни още Десислава Георгиева и допълни, че в реализирането на мерките за енергийна ефективност важна роля ще има местната власт и ще се разчита на нейния административен капацитет.

Заместник-министърът призова всеки, който има интерес към мерките, да се обръща към общинските администрации, които разполагат с информация и са готови да подпомогнат процеса – от структуриране на сдружения на собствениците, през подготовката на обследвания и на заявления за кандидатстване.

На форума заместник-регионалният министър информира отново, че обновяването на сградите за бизнеса и гражданите ще е свързано с интегриране на енергоспестяващи мерки и възобновяеми енергийни източници. Ще се разчита на амбициозност, постигане на енергиен клас Б, прилагане на зелени обществени поръчки, екосъобразни материали.

„Ново изискване, което Европейската комисия залага е в посока много високи стандарти с принципа за ненанасяне на значителни вреди“, обясни още Георгиева и посочи, че МРРБ полага усилия да представя тези нови принципи, които са важни за българската икономика да стане по-зелена и именно в този аспект МРРБ насърчава „зелените“ инвестиции и диалога с гражданите в тази посока.

Може да харесате още...