pixel

Замък от 12 век взе британската награда за най-добра нова сграда

Брилянтно реновиран, замъкът Astley Castle е комбинация между крепостно имение от 12-ти век и модерен хотел. Той спечели престижната награда „Стърлинг“ на RIBA за 2013 година – отличие за най-добра нова сграда. Поръчано от британската благотворителна организация за сградно опазване The Landmark Trust, обновяването на лондонския замък е един от емблематичните проекти, който ловко сплита в едно старо и ново, за да създаде мощна комбинация от история и съвременна архитектура.

Споменаваме го тук, защото това е действително забележителен пример как една стара, полу-разрушена и на пръв поглед негодна за живеене постройка може да се „рециклира“, запазвайки духа на вековната си история. Ако  подобен подход бъде приложен към всички пустеещи, рушащи се или просто много стари сгради у нас, навярно бихме имали безценно архитектурно съкровище – и образец за повторно използване на вече създаденото!

Astley Castle в сегашния си вид се вписва идеално в пейзажа на Централна Англия с нейните огромни имения, разпростиращи се върху надиплените поляни, средновековни канали, мъгливи езера и градини. Фасадата с вид на руина прикрива доста съвременен интериор, който предлага зашеметяваща гледка към средновековната каменна зидария на съседната църква и заобикалящата ги природа.

Сградата датира от XII век, но е почти напълно възстановена през XV в. от семейство Грей. По-късно унищожен от пожар, замъкът остава да стърчи полу-разрушен чак до 1978 г. Преди шест години Landmark Trust решава да спаси това, което е останало от него. В архитектурния конкурс за обновяване на сградата печели Witherford Watson Mann Architects. Краткият им опис е за нова къща, която ще бъде поставена в старата – без значителни промени във външния вид.

Вместо да се опитват да закърпят старите стени, архитектите решават умишлено да се разграничат от съществуващата структура, като се придържат към холистичен подход на възстановяване. Въвеждането на тухли и дърво спомагат за за установяването на дискретна връзка между външните стени от пясъчник и нововъведенията. Спалните и баните са разположени на приземния етаж и са свързани с общите горни пространства чрез скулптурно централно стълбище. Жилищно пространство с отворен план предлага изглед към градините, разгърнати навън и богати на история и буйна растителност.

„Astley Castle  е изключителен пример за това как съвременната архитектура може да съживи древен паметник. Това е важно, защото вместо конвенционалнен реставрационен проект, архитектите са направили друго – проектирали са невероятно мощна съвременна къща, която е майсторски и сложно преплетена я 800-годишната история на замъка. Всеки детайл е внимателно обмислен, от подредбата на всяка тухла до точния ъгъл на всяка гледка“, кометира Стивън Хондър, президент на RIBA, при връчването на наградата.

greentech.bg

 

000

 

 

000

 

 

 

 

000

Може да харесате още...