pixel

Започва прокопаването на третия лъч на метрото

До края на месеца започва прокопаването на тунелите на третия лъч на метрото в София, съобщи заместник-кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев.
1600-тонната машина „Витоша“ ще строи третия метродиаметър. В момента тя се намира в депо „Земляне“, откъдето ще започне своята работа.

„В края на февруари започва своята работа по посока „Красно село“. Преминава през всички станции, които в момента вече са почти конструктивно изградени. И завършва своята работа при станцията, която е при театър София“, каза Евгени Крусев, цитиран от БНТ.

Тунелопробивната машина е произведена в германския завод Herrenknech и бе приета през октомври м. г.

Третата линия на метрото в София ще пресича града в направлението от бул. „Ботевградско шосе“ през бул. „Вл. Вазов“, централна градска част, кв. „Красно село“ до ж.к. Овча Купел. Тя е с дължина 16 км и 16 метростанции.

Очакванията на общината са през 2019 г. третия лъч на метрото да е готов.

Продължава и обновяването на градския транспорт.

„Програмата, която е приета от Общинския съвет за обновяване на автобусния транспорт в столицата, предвижда закупуването на хибридни автобуси, ако се докаже необходимост от такива и ако тази технология наистина ще доведе до редуциране на вредните емисии и съответно замърсяването в града“, каза зам.-кметът

Обявена е и обществена поръчка за 13 нови трамвайни мотриси, които са част от проекта за Интегриран градски транспорт. В нея е включен и ремонтът на трамвайните трасета по бул. „Цар Борис III“ от жк „Павлово“ до пл. „Македония“, както и по ул. „Каменоделска“ от моста „Изида“ до т.нар. ухо „Орландовци“.

Разработват се и нови велоалеи, които се реализират при реконструкции на основни градски улици и булеварди.

Тази година ще започне и поетапното свързване на съществуващите трасета в мрежа.

Най-голямата атракция вчера, в Деня на влюбените, станаха любовните светофари, чийто червен сигнал беше заменен със сърце. Любов от тях струеше на кръстовищата на „Алабин“ с бул. „Витоша“ и при бул. „Александър Стамболийски“ с бул. „Витоша“. Това предизвика усмивките на минувачите, които приветстваха инициативата на местната управа и не пропуснаха да я заснемат.

Може да харесате още...