pixel

Защита на откритите повърхности през зимата – I част

isomat

С настъпването на най-студения сезон от годината търсенето на варианти за защита на повърхностите нараства значително. Въпреки че дървото е най-податливият на атмосферните влияния материал, не бива да се пренебрегват циментът, естествените камъни, декоративните тухли, керемидите, бетонът и всички повърхности, намиращи се на открито. Те са подложени на температурни амплитуди, влага, дъжд, слънчева светлина, вятър и са склонни към напукване, надраскване и обезцветяване.

Съществуват различни нива на защита според това колко агресивно е влиянието и дали се търси и износоустойчивост. Ако може да ги степенуваме най-общо, то бихме тръгнали от импрегнатори, през лакове, износоустойчиви покрития и др.

Импрегниране

Импрегнаторите са най-основното ниво на защита на повърхностите, следвани от лаковете, износоустойчивите и хидроизолационни покрития и други. Импрегнаторите на акрилна основа като BI-100 и PS 21 са най-лекият възможен вариант, което налага подновяването им на определен период от време, в зависимост от натоварването. В същото време обаче, те заздравявят основите и предотвратяват запрашаването, осигуряват отлична водонепропускливост и защитават повърхностите от образуване на петна от соли, влияния на ниски температури и замърсяване. Това ги прави изключително подходящи за импрегнация на замазки, покривни плочи, открит бетон и други. Тъй като са почти без миризма, са подходящи за ползване на закрито.

Нуждаят ли се от импрегниране естествените камъни? 

Повечето естествени камъни са порести, пропускливи и абсорбиращи в различна степен, според степента на полиране. Това ги прави уязвими както на климатични влияния, така и на различни замърсявания от храна, напитки, растения, дърво, багрила и т.н.
Ако искате да защитите естествените камъни, то импрегнатор на силиконова или силоксанова основа като PS-20 е най-подходящият вариант за вашия случай. Този вид импрегнатори подсигуряват нулево проникване в основата и запазват добрия външен вид на материала, върху който са приложени.

isomat

PS-20 е подходящ и за импрегниране на тротоари и бордюри, като ги предпазва от противообледенителни соли.

В случай, че търсите професионално решение за импрегнация на по-тежко натоварени подове в паркинги, складове, лаборатории, промишлени зони, бензиностанции, автосервизи – то епоксиден импрегнатор като DuroFloor-BI ще задоволи нуждите ви. Импрегнираните повърхности придобиват стабилност и дълготрайност, устойчивост на износване. Нещо повече, той защитава повърхностите от измръзване и химикали, устойчив е на отпадъци, минерални масла и петролни продукти, които са неизменна част от горепосочените места.

Импрегнация без мирис в затворени пространства

Ако търсите ефективна импрегнация без тежка миризма, подходяща за затворени помещения, решението е най-новото поколение нано-импрегнатори.

isomat

Изберете високия клас нано-импрегнатор NanoPro-L, който предпазва и от мазнини. Заложете на него, за да не се притеснявате от петната от мазнини, влага и соли, които трайно могат да нарушат естетическия вид на порьозните повърхности.

isomat

За импрегниране на бетон, зидарии и мазилки, фуги на плочки, гипсокартон, дървени плоскости, естествен камък и др. ви препоръчваме нано-импрегнатора NanoPRro-C. Той не просто не позволява проникването на вода в порите и защитава повърхностите от сурови климатични условия, но предотвратява пожълтяването от UV лъчите. Друго предимство на продукта е, че не позволява образуването на мухъл и плесени, което го прави подходящо решение за фуги на плочки.

За да запазите красивия вид при полираните мрамори, гранит, плочки или порцелан, използвайте NanoPro-M, който запечатва повърхностите и ги защитава от влагата. Подходящ е както за външно, така и за вътрешно приложение и съхне бързо, което го превръща в перфектния вариант за защита на мрамора у дома.

Ако се нуждаете от допълнителна информация, ви съветваме да се обърнете директно към линията за техническа подкрепа на Isomat – 0700 10 277, за да ви дадат техните специалисти най-правилното техническо решение за вашия проект.

Във втората част на статията разглеждаме лакирането като метод за защита на повърхностите. Подготвили сме ви информация относно най-търсените лакове за специални приложения, както и полезни съвети от практиката, с които да постигнете възможно най-добри резултати.

Може да харесате още...