pixel

Защо архитектите и дизайнерите избират епоксиден теракот

Terrazzo & Marble

Първоначално замислен като начин за използване на фрагменти от мраморни строителни отпадъци, теракотът (наричан още терацо) е материал, широко използван по целия свят, а корените му водят началото си от Венеция. Естетиката му е неповторима и се характеризира с пъстри шарки и широка гама от цветове, изсипани върху пода.

Не е изненадващо, че този материал е широко ценен от архитектите в различни проекти поради уникалния си външен вид.

Забележителен пример за използването на терацо е музеят Гугенхайм в Ню Йорк, проектиран от Франк Лойд Райт. След като го открива по време на едно от пътуванията си, Райт преценява, че благодарение на своята естетическа привлекателност и гъвкавост той ще издържи като интериорен завършек на музея.

Еволюцията на строителните материали трансформира терацо от традиционната смес, използвана от Райт, която включва бетон като свързващо вещество, до версия, която включва епоксидна матрица, подобрявайки емблематичната му естетика, интегрирайки допълнителни технически възможности.

Днес Terrazzo & Marble дава възможност на съвременните дизайнери да създават отличителни модели и живи цветови палитри, които безпроблемно се привеждат в съответствие с контекста на съвременната архитектура. Това се постига чрез четири принципа, които ръководят архитектите при определянето на епоксиден теракот.

Епоксидният теракот се отличава със своя устойчив подход в различни измерения. Неговата дълготрайност, една от основните му характеристики, дава възможност при подходяща поддръжка да се възстанови първоначалният блясък на пода, което потенциално удължава използването му през целия жизнен цикъл на сградата.

Освен това тези подове имат златен сертификат Greenguard, което подчертава ангажимента към качеството на въздуха в помещенията чрез използване на свързващи вещества на неорганична основа, които не съдържат летливи органични съединения (ЛОС).

Универсалността на този материал позволява също така включването на рециклирани агрегати, като стъкло, порцелан и други частици, което насърчава повторната употреба на материали и намаляването на отпадъците. За да се допълни този устойчив подход, изборът на местни материали, в зависимост от местоположението на проекта, добавя допълнителен компонент към устойчивостта.

Terrazzo & Marble

Разширени възможности

Що се отнася до дизайна и техническите възможности, терацо се състои от три основни компонента: епоксидна матрица, използвана като свързващо вещество, агрегати с различни цветове и размери, които осигуряват специфичната естетика на материала, и разделителни ленти, които служат за преход между повърхностите.

Тази комбинация образува изключително издръжлива и гъвкава система, известна със своята дълготрайност. Монтажът включва изливане на терацо на място и шлайфането му до постигане на гланц или матово покритие, в резултат на което се получава гладко решение за подова настилка, което издържа теста на времето и се запазва през целия живот на сградата.

Всяка смес може да се персонализира, като предлага широк спектър от възможности за дизайн. Епоксидната матрица, служеща за фонов цвят, може да бъде пигментирана, за прецизно съчетаване с всеки цвят, докато агрегатните смеси могат да включват различни размери и материали, като например мрамор, камък, стъкло и други частици.

Използването на алуминиеви, месингови или цинкови разделителни ленти осигурява гъвкавост при пренасянето на почти всеки дизайн върху пода и служи като полезен елемент за ориентиране. Освен това може да се вгради акустична мембрана за заглушаване на звука, което увеличава гъвкавостта.

Лесна поддръжка и хигиена

Тъй като поддръжката на всеки материал е от решаващо значение, епоксидното терацо се отличава със своята природа, която премахва линиите на фугите. Това предотвратява натрупването на мръсотия, мухъл и бактерии – често срещани проблеми при плочките, които изискват засилени антимикробни свойства.

За разлика от плочките, при епоксидното терацо покритие се избягват напуканите ъгли и отчупените ръбове. Подовата настилка изисква минимална поддръжка; тя не изисква интензивна програма за почистване, за да се поддържа свеж вид, и рядко се нуждае от отстраняване и повторно запечатване.

Снимки: Terrazzo & Marble

Може да харесате още...

Izolacii.eu