pixel

Зелен покрив, фотоволтаици и естествена вентилация в културния център в Тайчунг

Проектът за изграждане на културния център в Тайчунг включва зелен покрив и захранване със слънчева енергия, но това не са всички екологични качества на бъдещата постройка. Комплексът ще включва две сгради – музей на изящните изкуства и обществена библиотека. Дизайнът на центъра напомня за миналото на този регион, като външността имитира изоставени писти в региона и следите от гумите на приземяващите се самолети.

Стратегията за зелено строителство на проекта е съсредоточена около три компонента:
– зелен покрив,
– масив от слънчеви панели,
– продълговата форма на сградата.

Тучна градина частично ще покрива на покрива на библиотеката, предоставяйки изолация, но и красиво публично пространство за наслада на посетителите.

Слънчеви панели ще покриват останалата част от покрива на библиотеката и целия покрив на музея, осигурявайки енергия и за двете сгради. Излишната енергия ще се съхранява в батерии, разположени под гаража.

Продълговата форма на сградата не е случайна – тя се възползва от различните зони под налягане, за да създаде естествен бриз.

Сградите са с малки размери, които съставляват по-малко от 30 процента от площта на мястото. Останалата част от парцела е посветена на водни елементи и зелени зони.

Голям, засенчен покрит площад разделя сградите, създавайки хладно място за почивка. Лек полъх на бриз постоянно охлажда пространството, създавайки приятна връзка между двата културни програми.

greentech.bg

Може да харесате още...