pixel

Жегата намали работното време на строители

stroej

Заради августовските жеги, работното време в повечето строителни фирми е намалено, установи проверка на инспекцията по труда в Русе.

Експертите следят и за нарушения на трудовото законодателство, както и на мерките за безопасност на обектите.

Първата проверена фирма беше компания, в която преди месец имаше трудова злополука със смъртен случай, предаде БНТ.

Според инспекторите, този строителен обект не е избран случайно. Преди време на него е открито нарушение по време на изкопни работи.

„По време на големите  дъждове, тук имаше изкоп, който не беше обезопасен. Знаете почвата в Русе е льосова и лесно се свлича“, обясни експерта от инспекцията Георги Георгиев.

При проверката работниците попълниха анкетни карти с данни за работното време и за трудовите си договори. Оказа се, че заради високите дневни температури, строителите започват работа с час по-рано от обичайното.

Според Теодор Тончев, помощник-бригадир, рецептата за оцеляване в горещо време е студена вода и намалено работно време. Друго спасение няма, смята той.

В края на проверката инспекторите все пак откриха пропуски на обекта, свързани с безопасността на работата.

Захранващите кабели на енергопотребители преминават през транспортни пътища, пешеходни зони и остри ръбове на строителната площадка. Другото, което е, че самата строителна площадка е доста разхвърляна.

Извънредните проверки на строителните обекти ще продължат през целия август, заявиха от инспекцията по труда.

Може да харесате още...