pixel

Жителите на Драгалевци спешно искат канализация

Жителите на квартал Драгалевци настояват районът спешно да се свъърже с колекторната система на София.
“Максимално скоро, още в близките месеци, Драгалевци като първа крачка, да получи връзка с колекторната система на София. Това е задача номер едно, колкото и да струва на Столична община, без да прехвърлят проблема в неясното бъдеще” – този ултиматум отправиха от Инициативната група “Граждани за София”, “Жените за Драгалевци” и други граждански организации.

Технически проблеми не съществуват, убеден съм, че и финансови проблеми в общината няма, коментира арх. Димитър Димитров, председател на инициативната група.

“Граждани за София” настояват по бул. “Черни връх” – от Околовръстния път до МОЛ “Парадайз”,  за канализацията на Драгалевци да се осигури независима тръба.

Според арх. Димитров, заради фекалните води, които се стичат из целия квартал и презастрояването му с все повече луксозни жилищни комплекси, абсолютно реална е опасността да бъде заразена и питейната вода на София, което прави изграждането на тръбата още по- спешно.

Към това становище се присъединиха и от инициативата “Жените за Драгалевци”, които определиха реакцията си като болезнена и настоятелна.

Гражданите на Драгалевци и инициативните групи настояват настоящата регулационна ситуация по бул. “Черни връх” да се преосмисли, като се използва ново и по-парково комуникационно решение, съчетано с велосипедни алеи.

Втори метродиаметър да стига до Южната дъга на Околовръстния път при кръговото на Драгалевци, настояват още жителите на квартала.
Преминаването на пешеходци под околовръстния път в южна посока ще се осъществява по пешеходен тунел.

Възможно е метростанция нр. 36 да бъде разположена източно от водните резервоари, а южният й вестибюл да излезе в незастроената площ пред магазин “Фантастико”.

Върху тази територия може да се построи нова начална кабинкова лифтова станция, продължаваща в южна посока над бул. “Черни връх” и Драгалевска река по трасето на досегашния седалков лифт, обясни арх. Димитров.

По думите му проектът за разширяване на бул. “Черни връх” в сегашния му вид е изготвен по престъпно некадърен начин, лишаващ ни от надеждата да се получи така желаният естествен, функционален и красив подход между града и планината, със зелени уширения, вместо предвидените мантинели и бордюри.

За обсъждане на всички тези въпроси от инициативните комитети канят кмета на София Йорданка Фандъкова на 27 юли, от 19.00 часа на среща с жителите на квартала в читалището на Драгалевци.

bta.bg

Може да харесате още...