pixel

Живот в стопанска постройка: обор с вътрешна изолация

Udi Dämmsysteme

В Тюрингия едно семейство преустройва стопанска постройка в къща за живеене – с вътрешна изолация от Udi Dämmsysteme.

Помещението се простира на повече от 140 квадратни метра на целия горен етаж и достига до билото на покрива. Така се открива внушителната гредова конструкция, която поддържа покрива. Така изглежда сеновалът на бившия краварник от 19-и век в провинция Алтенбург (Тюрингия), когато семейство Гайслер го посещава за първи път.

Ремонтът протича без особени трудности. Стопанската сграда е с добра строителна конструкция. Покривът е бил подновен само преди няколко години. Зидарията се състои от 60-сантиметрова основа от естествен камък, а горната част е иззидана с масивни тухли.

Подходящо решение за изолацията на обора се оказва изолационната система от дървесни влакна UdiReco на производителя Udi Dämmsysteme. Гъвкавите плоскости имат мека страна, която обгръща стената и компенсира неравностите на тухлените стени с разлика до два сантиметра. Регулируемият дюбел с вградена пластина притиска изолационната плоча в правилната позиция. При завинтването шиповете на дюбела се забиват в изолационния материал. По този начин дървесните влакна се притискат към стената, като поемат големите сили на опън.

Udi Dämmsysteme

Не се налага изкъртване на частично разрушената циментова мазилка. При наличие на гипс, остатъците от мазилка се отстранят първи, защото мазилката привлича влагата и крие риск от поява на мухъл. Гредите на външната стена също не се нуждаят от допълнителна обработка. Дървесните влакна на изолацията абсорбират влагата от зидарията и я отделят във въздуха, така че дървото остава защитено от влага. В противен случай гредите трябва да се опаковат с фолио.

Изолационните плочи са монтирани на външните стени на сеновала на площ от 200 квадратни метра и с дебелина 14 сантиметра – без подложка или лепило. С тази задача дърводелците се справят за около месец.

На 140-те квадратни метра жилищна площ, които четиричленното семейство обитава в момента, има пет стаи, включително дневна с трапезария с площ 80 квадратни метра. Нови прозорци от пода до тавана осигуряват светлина. Благодарение на вътрешната изолация с UdiReco коефициентът на топлопреминаване (U-стойност) се подобрява от първоначалните 1,426 W/(m²K) на 0,281 W/(m²K). Използват се и възобновяеми енергийни източници:  геотермална термопомпа и фотоволтаична система за производство на електроенергия.

Приземният етаж и в момента се използва като работилница и склад. Но в дългосрочен план и той може да се използва като жилищно пространство, казва Марио Гайслер.

Снимки: Udi Dämmsysteme

Може да харесате още...