pixel

Зима е, а се налага ремонт на банята

baumit

С настъпването на зимата все по-дълго се задържаме у дома. Иска ни се да не се измъкваме от топлите, пухени завивки. Но се звъни на вратата и съседът под нас вдига скандал, че на тавана на банята му се е появило голямо влажно петно и капките вода са вече готови да закапят по пода.

Явно ремонтът е неизбежен! Затова ни трябва добър майстор и, разбира се, качествените продукти с марка Баумит.

Могат да бъдат избрани два подхода на работа. Първият е – максимално бързо да ремонтираме, с цел преустановяването на теча към съседа. Ако и без това сме се замисляли многократно да обновим банята си, то трябва да изберем втория подход, който включва цялостен ремонт на пространството. В този случай, освен направата на хидроизолация и полагането на нови плочки, може да се направи ново позициониране на сифона, душ кабината, мивката и/или тоалетната.

Ако изберем първия подход, той ще включва следните основни операции: подготовка на основата, полагане на хидроизолация, полагане на плочки и фугиране.

baumit

Добрата подготовка на основата означава отлично почистване на старите плочки от мазнини и мръсотия и полагане на грунд за непопиващи основи, какъвто е Баумит СуперПраймер. Грундът трябва да е изсъхнал, преди изпълнение на следващите операции – минимум 1 час, като се проверява дали все още не лепне.

За хидроизолиране на баните Баумит предлага най-често продукта Баумакол Пруф. Това е пастообразна смес, готова за полагане, която се нанася върху подготвените стени и пода с валяк на две или три ръце, като трябва да се постигне общ слой с минимална дебелина 1.5–2.0 мм, без наличие на шупли. По ъглите „стена–под“ и „стена–стена“ се монтира хидроизолационната лента Баумакол СтрапПлюс, която се полага върху първата ръка Баумакол Пруф и се покрива с втората ръка от пастообразната хидроизолация. В областта на сифоните се полага маншет за сифони, който често е част от окомплектовката им. Технологичното време, което трябва да се изчака между отделните слоеве (ръце) Баумакол Пруф е минимум 3 часа.

baumit

След изсъхване на хидроизолацията може да се пристъпи към лепене на новите плочки. Тук следва да се използват еластични лепила, като например Баумакол ФлексТоп (клас С2ТЕ S1), Баумакол ФлексМрамор медио (клас С2ТЕ S1) или Баумакол ФлексСпийд (бързосвързващо, клас С2FТ S1). Изборът на всяко едно от тях е свързан с конкретните условия и изисквания – дали е налице достатъчно равна основа, дали има необходимост от създаването на допълнителен наклон към сифона или има указание за много бързо изпълнение на ремонта.

При използването на първите две лепила, особено при по-големи по размер плочи, съхненето и набирането на якост се забавя известно време, поради липсата на повърхност, през която излишната направна вода да се просмуква и изпарява.

След като лепилото е набрало достатъчна якост и върху плочите може да се ходи, фугите помежду им се запълват с Баумакол Премиум фугираща смес (за широчини между 1–2 мм и 7–8 мм), а деформационните фуги в ъглите – с Баумакол Силикон. Двата продукта се предлагат в 24 разцветки, от класически, до модерни.

Когато желанието ни е за цялостна промяна на банята, прилагаме втория подход. При него, обикновено, се налага цялостно изкъртване на старата замазка от пода и корекция в разположението на ВиК инсталациите. Тук за бързото приключване на ремонтните дейности е най-добре да използваме замазката Баумит Рапидо 1, която ще изсъхне само за 24 часа и така ще ни спечели време от около 3 седмици!

baumit

Правилният избор на продукти с марка Баумит за Вашия домашен ремонт ще Ви даде спокойствие и сигурност, като същевременно ще спомогне Вашата баня да се превърне в красиво и функционално помещение, което да престане да бъде повод за посещения от съседи!

Може да харесате още...