pixel

400 000 лв. глоби за занемарени паметници на културата

pametnik na kulturata

Глоби в размер на над 400 000 лева са наложени до момента на немарливи стопани на сгради културни паметници в София.

В процес на финализиране е нов пакет санкции за недобросъвестни собственици, съобщи заместник-кметът на столицата по културата Тодор Чобанов, цитиран от „Телеграф“.

„За обекти „Захарна фабрика“, „Къща на Фингов““ и „Къща на Яворов“ сме внесли сигнал до главния прокурор на България, тъй като считаме, че са налице данни за престъпно поведение“, посочи той в профила си във „Фейсбук“.

По-късно вчера шефът на дирекцията за строителен контрол в общината Влади Калинов съобщи, че са наложени още 200 000 лв. глоба на новия собственик на „Захарна фабрика“ Холдинг „Родна Земя“.

Бившата Захарна фабрика е на път да се саморазруши. Зданието, обявено за паметник на културата, от години се разпада, а останките от него се плячкосват от крадци на метал. През ноември 2009 г. се стигна и до трагичен случай, след като двама крадци на желязо загинаха, след като бяха затрупани от срутил се покрив на стара мелница, част от архитектурния комплекс на Захарна фабрика.

Миналата година дружеството „Родна земя холдинг“ АД, в което влизат няколко други фирми, публикува на сайта си проект за „ревитализация и реконструкция“ на рушащия се архитектурен комплекс „Захарна фабрика“. Той предвижда възстановяване на сградата, изграждане на модерен търговски център с хотелска част, офиси и конферентни зали, бутици, вътрешни покрити улици, изложбени зали и галерии.

Посочва се обаче, че преди да се предприемат дейности, трябва да се изготви конструктивна експертиза. В момента от автентичната сграда са оцелели само част от фасадите и стените, градени на времето с тухли и витошки камък.

dir.bg

 

Може да харесате още...