pixel

АПИ: Отсечките от автомагистрала „Хемус” могат да бъдат оптимизирани, без да се загубят бързината на придвижване и комфортът

Има възможност по чисто инженерни способи отсечките от автомагистрала „Хемус” да бъдат оптимизирани, без да се загуби нито бързината на придвижване, нито комфортът. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров в предаването „Денят започва” по БНТ.

„Премиерът буквално след разчетите, които му бяха направени, прецени, че средствата, които са необходими за изграждането на автомагистрала „Хемус”, са много големи”, посочи инж. Лазаров. По думите му, има възможност по чисто инженерни способи тези отсечки да бъдат оптимизирани, без да се загуби нито бързината на придвижване, нито комфортът.

„С оптимизацията на тези параметри ще бъдат спестени много средства и то защото ще може трасето на магистралата да се движи максимално близко до терена”, заяви той. „В такива моменти, когато има невъзможност да се минава близко до терена, тогава се правят големи съоръжения като тунели и големи виадукти”, обясни инж. Лазаров.

„По този начин, като се намали проектната скорост до тази, която към настоящия момент се използва в държавата, ще бъдат спестени поне два тунела и няколко виадукта, което ще намали стойността значително”, смята той.

Инж. Лазаров уточни, че има разлика между проектна и експлоатационна или административно ограничената скорост на пътя, която е с около 30 км по-ниска от експлоатационната.

Може да харесате още...