pixel

Архитекти предлагат замяна на лондонско метро с ходещи пътечки

Линията „Кръгът“ е една от най-старите метро-линии в Лондон, построена още през 1863 г. За разлика от други линии в града, тунелите й са доста плитко разположени и близо до повърхността. Тази линия е пословична и със своята ненадеждност. Сега голяма американска архитектурна фирма на име NBBJ предлага замяна на влаковете със система от „ходещи пътечки“. Архитектите казват, че подобно придвижване всъщност ще бъде по-бързо от влаковете, защото няма да се чака, а в същото време ще се увеличи капацитетът.

„В момента влаковете в тунела преминават за около час през кръга“, пише Independent. „Ходещите пътечки ще намалят това време с няколко минути, защото няма да спират на гарите на гарите. Вместо това, пътниците ще могат да ходят по пътечките, които се движат с  4,8 км/ч. От тях те ще могат да се преместват на „бавното платно“, което ускорява от 9,6 км/ч и до 14,4 км/ч в осветените тунели. Проектирана е „средна лента“, оцветена оранжево, с максимална скорост от 19 км/ч, а ще има и свръх-бърза, червена пътека със скорост 24 км/ч.

Ходещите пътечки с различна скорост са деликатна материя, коментират специалисти. Перилата са задължителни, защото иначе хората ще падат по цялото трасе. Такива линии са трудни за проектиране, когато има много скорости. И все пак решението е добро, защото хората ще се придвижват хем по-бързо, хем по-здравословно.

Наред с това архитектите са предложили създаването на ресторанти и други удобства по протежение на пътя. Това би било забавно и ще направи пътуванията не само по-бързи и по-здравословни, но и по-приятни.

greentech.bg

Може да харесате още...