pixel

Арки, облицовани с 3000 уникални керамични плочки, отпечатани на 3D принтер

Studio RAP

Архитектурната компания Studio RAP комбинира алгоритмичен дизайн и 3D принтиране, за да създаде двойка арки, вдъхновени от делфтския син порцелан, в жилището PoortMeesters в Нидерландия.

Наречени New Delft Blue, арките са проектирани да оформят входовете към градината в центъра на жилищния комплекс в Делфт, проектиран от VY Architects от Хага.

Те са изградени с помощта на 3000 уникални плочки, които са отпечатани на 3D принтер и са подредени в модел, определен от алгоритъм, създаден от Studio RAP.

В зависимост от цвета на традиционния делфтски син порцелан, който дава името на проекта, облицованите с плочки входни пространства са проектирани така, че да препращат към историята на града и да демонстрират съвременните технологични постижения.

Studio RAP

“Проектът въплъщава уникалната идентичност на Делфт по съвременен начин, като се позовава на неговата история”, казват от Studio RAP. “Неговите алгоритмично проектирани, вдъхновени от природата шарки в синьо, препращат към днешен Делфт като град на знанието, като използват най-съвременни технологии за дизайн и 3D принтиране.”

Орнаментите на всяка от арките, които обграждат бетонните стълби, са проектирани така, че да имат формата на листа, заимствани от шарките на делфтския син порцелан. Общо 3000 уникални плочки с размери около 40 на 30 см са принтирани на 3D  от Studio RAP и оцветени с прозрачна синя глазура.

“След като проучихме различни вдъхновени от природата шарки върху плочите Delft Blue, разработихме алгоритъм, който генерира шарка от листа, която води хората по стълбището”, обяснява съоснователят на Studio RAP Лукас тер Хол.

“Стремяхме се да създадем модел, който не е твърде фигуративен и не е твърде абстрактен, това прави дизайна според нас по-непреходен”, продължава той. “Всички плочки са уникални, всички листа са уникални, всеки път, когато човек минава през входното пространство, изпитва нещо различно.”

Studio RAP

Наред с характера и шарките на делфтския син порцелан, формите на плочките се определят и от възможностите на 3D принтирането.

“Плочките бяха оформени в съответствие с производствените ограничения на технологията за 3D печат – като максимален наклон, ширина, височина и дълбочина, поведение на материала, свиване и вътрешна опорна структура”, обяснява Тер Хол.

“Този итеративен процес между стилистичните и производствените променливи направи тази порта цялостен шедьовър, демонстриращ дигиталното майсторство в оптимална форма!”

Според студиото възможностите на 3D принтирането са му позволили да има пълен контрол върху сложния дизайн.

“Възможността да принтираме 3D керамика на място ни дава суперсили като архитекти”, продължава Тер Хол. “Ние установяваме пълен цифров работен процес от проектирането до реализацията, което увеличава амбициите ни и гарантира високо качество на архитектурните проекти.”

Studio RAP

“Получаваме по-голям контрол върху окончателния проект, планирането на времето и разходите за строителство, което ни извежда в уникална по рода си роля на майстор-строител,” допълва той.

Studio RAP се надява, че входните пространства ще оживят и подобрят жилищното строителство и ще бъдат приети от жителите. “С всеки проект, който създаваме, се стремим да направим света по-вълнуващ и разнообразен”, казва Тер Хол. New Delft Blue е такава заявка за обогатяване на света с нов архитектурен език, който разчупва бариерите, като въвежда иновации в начина, по който светът се представя, изгражда и преживява.”

“New Delft Blue придава на сградата уникална идентичност и се надяваме, че жителите ще я приемат”, продължи той.

Снимки: Studio RAP

Може да харесате още...

Izolacii.eu