Баня като по учебник с продуктите на Теразид

Изпълнението на цялостната хидроизолационна система за бани и мокри помещения на „Теразид” започва с нанасянето на 2 или 3 слоя от пастообразната хидроизолация Теразид GT-11. Продуктът се отличава с отлична адхезия към различни строителни основи: бетон, циментопясъчни замазки, вароциментови мазилки, етернитови и плоскости от гипскартон и други. За да се гарантира пълна водонепропускливост към съседни или долни стаи и помещения, е желателно хидроизолацията да бъде нанесена и върху стените на банята или мокрото помещение на най-малко 20-30 см от пода. След полагането на първия слой хидроизолация в ъглите се влага с леко притискане еластичната уплътнителна лента за хидроизолация ТЕРАЗИД”. Следва повторно нанасяне на пастообразната хидроизолация. Макар че използването на специални уплътнителни ленти за оформяне на ъглите все още не е широко разпространено, поставянето им гарантира качествена хидроизолация дори при слягане на сградите или навлизане на вода между теракотните или фаянсовите плочи.

След като е осигурена водонепропускливостта на помещението, вече може да се премине към полагането на желаната облицовка – фаянсови или теракотни плочки. Високоякокостното циментово лепило Теразид Standart гарантира стабилно залепване на плочките, независимо от тяхната повърхност. При ново строителство, когато са възможни слягания на сградата, специалистите на „Теразид” ЕООД препоръчват използването на гъвкавото лепило Теразид Flex.

Освен, че поема принудителните напрежения, лепилото има и водонепропускливи свойства. Теразид Flex е подходящ и за лепени на нови плочки направо върху старите. Задължително условие обаче е те да са стабилно залепени за стената и да се грундират с контактния грунд Теразид G-22.

С лепилния разтвор може да работите без проблеми около 5 часа, затова е добре да прецените какво количество ще можете да изразходвате за това време и предварително да оразмерите и нарежете, където е необходимо плочките.

Интересни декоративни ефекти може да постигнете лесно, ако облепите отделни елементи на банята – праг на душ-кабина, плот или колона, със стъклени или стъклокерамични плочки с размер 2х2 см. Плочките се предлагат подлепени в пано, което ги прави лесни за поставяне. За залепване на стъклени и стъклокерамични плочки „Теразид” ЕООД разработи и предлага специално лепило на база бял цимент – Теразид CT-110. Лепилото е водонепропускливо, което определя приложението му както за бани, така и за цели басейни. Подлепващото фолио на стъклокерамичните плочки може да махнете след 24 часа. Това е и времето, след което върху плочките може спокойно да се ходи.

Преди полагането на керамични облицовки в бани, мокри помещения, душ кабини, кухни, тоалетни и други може да се използва хидроизолация Хидрозид – двукомпонентен продукт за изпълнение на водоотблъскващ подслой. Състои се от два компонента: сух на циментова база и течна висококачествена дисперсия.

За подсилване на естетичния ефект от избраните десени на плочките се използва фугиращата смес Фугарид. Фугиращата смес, предназначена за запълване на фуги до 5 мм, се произвежда в 70 цвята, които могат да задоволят и най-изисканите вкусове. Използваните пигменти на ВАSF и ВАУЕR гарантират стабилността на тоновете, а вложените полимерни добавки и моновлакна гарантират водо- и мразоустойчивост, както и сигурност срещу напукване.

Към фугиране може да се пристъпи след окончателното изсъхване на лепилото – около 24 часа, и след като сте почистили шевовете между плочките в дълбочина. За нанасяне на фугиращата смес се използва маламашка с гумени краища и подходяща гъба за почистване.

За завършване на системата за полагане на керамични облицовки и настилки в бани и мокри помещения с марка „Теразид” се използва Фугагланц – силиконов фиксатор, който запечатва и хидрофобизира вече запълнените с фугираща смес в избрания цвят фуги. Тънкият безцветен филм предотвратява проникването на вода в изсъхналата фуга, като я предпазва от избиване на плесени и захабяване.

Научете повече за цялостните системи на „Теразид” ЕООД за полагане на керамични и каменни облицовки в бани и мокри помещения на www.terazid.com.

Може да харесате още...